Šta je PEGI?

Šta je  PEGI?


PEGI (engl. Pan-European Game Information ) je panevropski sistem za procenjivanje uzrasne podobnosti sadržaja video-igara, koji je Evropska komisija ustanovila 2003.godine. Koristi se u preko 40 evropskih zemalja, uključujujući i Srbiju.


PEGI sistem sadrži ocene starosti koje pružaju smernice potrošačima a pre svega roditelјima da odluče da li će kupiti određenu video-igru za dete ili ne. Oznake ukazuju da li je konkretna video-igra primerena uzrastu deteta i kakav je njen sadržaj. Na primer, ukoliko se na igrici nalazi PEGI oznaka 7, to znači da je namenjena deci koja imaju 7 i više godina.


Starosne kategorije su: 3,7,12,16,18 a pored ovih brojčanih postoji i oznaka:  „Preporučen roditeljski nadzor“ koji se koristi za određene aplikacije.PEGI pruža savete u vezi sa starosnom prilagođenosti igre, međutim svako dete je drugačije i roditelji bi na kraju trebali da odluče šta njihova deca mogu da gledaju ili doživljavaju.


SAVETI ZA RODITELjE


  • - Uvek potražite starosnu klasifikaciju na paketu video-igara ili rezime-pregled igre. U svakom slučaju, sami igrajte igru i procenite.

  • - Igrajte video-igrice sa svojom decom, to je najbolji način da saznate više o njima. Objasnite im zašto neke igre možda nisu prikladne.

  • - Dogovorite se o vremenu koje dete može dnevno ili u toku nedelje provesti igrajući video-igre. Postavite granice (vreme, online pristup,uzrast) pomoću alata za roditeljsku kontrolu (Parental Control).

  • - Online igre omogućavaju igračima da komuniciraju jedni sa drugima. Recite svojoj deci da ne daju lične podatke i da ne bi trebalo da se sastaju sa igračima koje su virtuelno upoznali, osim ako vi idete sa njima.

  • - Podstičite decu da prijavljuju probleme kao što su vređanje, govor mržnje, pretnje i ucene, neprimeren sadržaj…

  • - Prijavite neprikladno ponašanje koristeći specifične mehanizme za žalbe na konzolama ili web lokacijama igara.

 

SAVETI ZA DECU


  • - Loše ponašanje, govor mržnje ili varanje nije u redu! Možete blokirati druge igrače da vas kontaktiraju, prijaviti ih provajderu igre ili platformi i reći svojim roditeljima.

  • - Odmah obavesti svoje roditelje ako naiđete na bilo koju informaciju zbog koje se osećate neprijatno!

  • - Nemojte davati lične podatke kao što su adresa, broj telefona, lozinke, slike, naziv škole koju pohađate…

  • - Nikada ne idite na sastanke sa nekim koga ste upoznali na mreži bez dozvole svojih roditelja!

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Lažni i hakovani profili