Potrebno dodatno ubrzanje za priključivanje četvrtoj industrijskoj revoluciji

"Za priključivanje Srbije četvrtoj industrijskoj revoluciji potrebno je dodatno ubrzanje", saopštila je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na konferenciji „Sinergija17: Biznis dan“.
„Ključno opredeljenje za digitalizaciju strateški je definisano i u programu Vlade Srbije, na osnovu ne samo nesumnjivih dobrobiti koje ovaj proces  donosi, već i na osnovu potencijala Srbije koji su iskazani konstantnim rastom“, istakla je Matić, navodeći da je u odnosu na prethodnu godinu, povećana upotreba digitalnih tehnologija u privredi i u društvu.
„Zabeležen je rast prihoda na telekomunikacionom tržištu, kao i rast izvoza kompjuterskih usluga, a povećao se i broj IT preduzetnika, kao i tehnoloških habova“, dodala je, uz napomenu su za brži razvoj ovog sektora neophodna dodatna ulaganja, naročito kada je reč o infrastrukturi, podsticaju industrije i razvoju kadrova.
Ona je rekla da je za razvoj IT industrije, od velikog značaja usvajanje Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, koji je donet prošle nedelje u Skupštini Srbije.
„Ovaj zakon razviće ne samo digitalizaciju poslovanja, već će i olakšati i ubrzati komunikaciju građana sa organima javne uprave“, naglasila je, i dodala je da je za regulativu u IKT sektoru važna i jučerašnja odluka Vlada Srbije da usvoji Predlog Zakona o elektronskim komunikacijama, koji će doprineti razvoju mreža.
Ona je podsetila i da je usvojena Strategija IT industrije, kao i da je pripremljena Strategija razvoja novih mreža.
„Edukacija i promocija podjednako su važne kao i ulaganja u infrastrukturu i uspostavljanje pravne regulative digitalizacije. Srbija stoga očekuje od privatnog sektora da uporedo sa proizvodnjom i primenom novih rešenja i podsticanjem uprave za stvaranjem povoljnog poslovnog okruženja, doprinese i na planu digitalnog opismenjavanja i uključivanja građana u procese digitalne transformacije“, zaključila je Tatjana Matić.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Viber tehnička podešavanja
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Instagram tehnička podešavanja