Listen to this article
Pirot, 20. novembar 2021. – Karavan „Digitalna ekspedicija“, pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, posetio je svoju četrnaestu stanicu – Pirot, gde su građani imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.
 
Događaju je prisustvovala Jelena Lalatović, pomoćnica ministarke u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koja je tom prilikom izjavila da je Vlada Srbije na polju digitalizacije uradila mnogo poslednjih godina i da građani Srbije treba da znaju kako da to koriste na najbolji način i postanu digitalno pismeni. „Iako je pre par godina bilo potpuno nezamislivo da samo jednim klikom platite račun, prijavite se izradu novog pasoša ili drugog ličnog dokumenta, Srbija je u tome uspela i na polju digitalizacije postigla veoma značajne rezultate. Sada građani imaju priliku da određene obaveze, koje su pre zahtevale mnogo više vremena i čekanja u redovima, obave u nekoliko klikova. Srbija u oblasti digitalizacije ide u korak sa savremenim svetom“, dodala je Jelena Lalatović.
 
Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu, kao jedan od partnera karavana „Digitalna ekspedicija“ ulaže u razvijanje infrastrukture sa ciljem da se postigne kontinuirano pružanje elektronskih usluga građanima. U prilog tome govore i podaci da je samo ove godine, preko portala eUprava, podneto preko 76.000 prijava za upis dece u vrtić, izdato preko milion registracionih nalepnica za registraciju vozila, razmenjeno preko 42.000.000 dokumenata po službenoj dužnosti za koje građani nisu morali da nose papire.
 
eGrađaninu je na portalu eUprava na raspolaganju preko 50 elektonskih usluga dok je taj broj za privredu preko 100 usluga kao što su: mogućnost elektronskog plaćanja republičkih taksi, preuzimanja dokumenata u elektronskom obliku putem eSandučeta i mnoge druge. Takođe, sa jednim korisničkim nalogom, eGrađanin može da pristupi portalu lokalne poreske administracije, portalu eZdravlje, esDnevnik i programu Moja prva plata.
 
Na Karavanu prisustvovao je i Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota koji je tom prilikom istakao zadovoljstvo što je grad Pirot jedan od 16 gradova Srbije u kojem gostuje „Digitalna ekspedicija“: “Mogućnosti koje internet pruža na polju obrazovanja, razvoja kreativnosti, komunikacija i plasiranja i razvoja ideja su neizmerne. Drago mi je što će danas i sutra, kroz organizovana predavanja, akcenat biti stavljen na bezbednost i podizanje svesti o tome kako se ponašati na internetu i što su penzioneri jedna od ciljnih grupa kojima će biti predstavljene pogodnosti i načini korišćenja interneta“.
 
Prisustvujući karavanu, Nadica Cvetković, zaposlena u javnoj upravi u Pirotu, na pitanje zašto je došla na karavan i šta očekuje odgovorila je da smatra da će naučiti nove i korisne stvari, pre svega u vezi sa poslom koji obavlja. „Ovakva edukacija je dragocena, s obzirom da nove tehnologije brzo napreduju i da moramo da se uklopimo i saznamo više o digitalnim veštinama i kako da se zaštitimo u virtuelnom prostoru. Držim se stare izreke, da, dokle god čovek uči, nije star“, izjavila je Nadica iz Pirota.
 
Osim pomenutih partnera, ovaj projekat se sprovodi uz podršku Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” – koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion.
 
Tokom naredne dve nedelje karavan će posetiti još dva grada Srbije i tom prilikom građani će se upoznati sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako da u elektronskoj komunikaciji sa državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo.
 
Više informacija možete potražiti na sajtu digitalnaekspedicija.gov.rs