Listen to this article

Britanski Nacionalni centar za sajber bezbednost utvrdio je da korisnici na svojim internet nalozima najčešće kao lozinku koriste niz brojeva 123456, što je ujedno i kod koji je najlakše otkriti. Čak i kada se radi o nalogu elektronske pošte koji se ne koristi ili nije važan, napadaču može biti zlata vredan. Zahvaljujući informacijama sa tog naloga, hakeri mogu da otkriju lozinke ostalih naloga i mogu da ih zloupotrebe.

Cilj studije upravo je bio podizanje svesti i edukacija korisnika kako da što bolje zaštite svoje lične podatke. Istraživači su analizirali sve kompromitovane naloge kako bi utvrdili koje se to reči, fraze i nizovi najčešće pojavljuju u lozinkama.

Na vrhu liste našao se niz 123456 koji pronađen u 23 miliona lozinki. Na drugom mestu bio je niz 123456789, koji nije ništa teže dešifrovati. U prvih pet na listi našli su se i „qwerty“ (prvih šest tipki na tastaturi), „password“ i 1111111!

Britanci često koriste i imena svojih omiljenih fudbalskih klubova, tako da su se na prva dva mesta našli Liverpul i Čelzi. Od muzičara na prvom mestu liste se našao pop-rok bend „Blink-182“, a najčešća imena su Ešli, Mičel, Danijel, Džesika i Čarli.

Direktor Nacionalnog centra dr Jan Levi naglašava da ljudi koji koriste uobičajene fraze i poznate reči i imena kao lozinke dovode sebe u opasnost da im one budu hakovane.

„Niko ne bi trebao da svoje važne i osetljive podatke štiti lozinkama koje svako može da pogodi, kao što je vlastito ime, lokalni fudbalski klub ili omiljeni bend“, kaže Levi.

Napominje se da je odabir dobre lozinke „najveća zaštita“ koju sebi možemo obezbediti na internetu. Prilikom registrovanja na bilo koji nalog, korisnici treba da se malo zamisle i potrude u sastavljanju svojih fraza za zaštitu podataka na internetu.

Preporučuje se da je najbolje odabrati tri nasumične, ali lako pamtljive reči i iskombinovati ih kako bismo napravili što „jaču“ lozinku.

Izvor: www.ncssc.gov.uk