Listen to this article

Osnivač i direktor Facebook -a, Mark Zakerberg smatra da su neophodne nove zakonske regulative koje bi omogućile bolje i kvalitetnije funkcionisanje društvene mreže.

Potrebno je uvesti nove regulative na internetu kako bi se onemogućilo širenje govora mržnje, unapredila i zaštitila privatnost i lični podaci, ali i sprečio uticaj i mešanje u političke izbore, izjavio je Mark.

U autorskom tekstu za američki dnevnik „Vašington post“, Zakerberg navodi da je potrebna aktivnija uloga država i regulatornih agencija.

„Tehnologija je veliki deo naših života i kompanije poput Facebook-a imaju odgovornost. Svakodnevno donosimo odluke o tome koji je govor štetan, šta sadrži politički marketing i kako sprečiti sofisticirane hakerske napade“, ističe osnivač.

Prema njegovim rečima, to je neophodno radi čuvanja bezbednosti zajednice korisnika.  Ažuriranjem pravila na internetu može se sačuvati ono što je najbolje – slobodu izražavanja i stvaranje novih ideja – istovremeno štiteći društvo od štete šireg obima. Regulative su neophodne u četiri oblasti: štetan sadržaj, integritet izbora, privatnost i prenosivost podataka.

Facebook ima odgovornost da pomogne u rešavanju ovih pitanja. Ova kompanija je izgradila napredne sisteme za pronalaženje štetnog sadržaja, zaustavljanje ometanja izbora i povećanje transparentnosti oglasa. Mark navodi kako zajednica ne bi trebalo da se oslanja na pojedinačne kompanije koje se same bave ovim pitanjima. Potrebna je šira debata o tome šta želimo kao društvo i kako regulacija može pomoći. Ova četiri područja su važna, ali postoji još oblasti o kojima treba raspravljati.

Izvor: www.washingtonpost.com