Listen to this article
Raška, 27. novembar 2021. – Karavan „Digitalna ekspedicija“, pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, posetio je svoju petnaestu stanicu – Rašku, gde su građani imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.
 
Događaju je prisustvovao Sreten Selaković, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji je tom prilikom izjavio:“ Iako je digitalna transformacija donela značajne koristi za građane naše zemlje, zvanični podaci u Srbiji pokazuju da samo 49% žena i 55% muškaraca starijih od 55 godina je u poslednja tri meseca koristilo kompjuter. Kako bi se ovaj „jaz“ premostio neophodno je da se ulože dodatni napori, kako bi smo našim starijim građanima omogućili da lakše i brže usvoje digitalne veštine. U tom kontekstu projekat „Digitalna ekspedicija“ poklanja posebnu pažnju starijim osobama“.
 
U okviru karavana „Digitalna ekspedicija“ otvoreno je takmičenje za učenike i nastavnike pod nazivom „Digitalna ekspedicija Izazov 2021/2022”. Cilj Izazova je kreiranje digitalnih obrazovnih sadržaja koji će doprineti povećanju nivoa digitalne pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji, sa ukupnim nagradnim fondom od milion dinara. Pored finansijske podrške, pobednički timovi dobiće i podršku kroz konsultacije i mentorstvo eksperata iz ove oblasti. Partneri u ovoj aktivnosti su Inicijativa „Digitalna Srbija”, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i Zavod za vrednovanje kvaliteta vaspitanja i obrazovanja.
 
Konkurs je namenjen timovima osnovnih i srednjih škola, koje čine tri do pet učenika i jedan do dva nastavnika-mentora, a njihov zadatak je da pripreme idejni projekat za kreiranje digitalnog otvorenog obrazovnog resursa. To može biti veb-sajt, tekst, video, video-igra, aplikacija za mobilne uređaje ili drugi resurs koji se može koristiti kao pomoćni nastavni materijal, namenjen i učenicima i opštoj javnosti. Prijavljivanje timova se vrši popunjavanjem formulara, a prijave su otvorene do 13. decembra, u 12 časova.
 
Petar Stanojević učenik OŠ „Jovan Aranđelović“ iz Crvene Reke i predstavnik tima pobedničkog projekata iz prethodnog ciklusa Izazova podelio je svoje oduševljenje takmičenjem i izjavio da je njegov tim od početka verovao u uspeh i da je izrada sajta „Biogeografija“ odlična ideja.  „Ponosni smo što smo imati priliku da izradimo jedan digitalni resurs koji će omogućiti svim učenicima osnovnih škola u Srbiji da izučavaju gradivo iz oblasti dva predmeta istovremeno, geografije i biologije. Naša ideja da svim učenicima u Srbiji omogućimo da uče gradivo kroz igru pokazala se kao odlična. Na sajtu https://biogeografija.rs/ se dele zanimljivosti iz biologije i geografije, a posle svake lekcije je moguće proveriti usvojeno znanje kroz interaktivne formate poput kvizova, testova i igrica“, objasnio je Petar.
 
Tijana Pajević Đorđević, pomoćnica predsednika opštine Raška se na karavanu u ovom gradu zahvalila Kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije i partnerima što će digitalne veštine, biti predstavljene građanima u Raški. „Zadovoljstvo nam je što će danas i sutra naši najmlađi ali i najstariji sugrađani, roditelji i uopšte građani i građanke opštine Raška imati mogućnost da se uz zabavne sadržaje, druženje i susrete sa najpoznatnijim influenserima i  influenserkama u Srbiji, kao i kroz radionice i razgovore, upoznaju sa osnovama digitalne pismenosti i bezbednosti“, izjavila je Pajević Đorđević.
 
Karavan će posetiti još Novi Pazar i tom prilikom građani će se upoznati sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako da u elektronskoj komunikaciji sa državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo.
 
Izazov raspisuju Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i program „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion i Inicijativa „Digitalna Srbija”. 
 
Osim pomenutih partnera, karavan „Digitalna ekspedicija“ se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).
 
 
Više informacija možete potražiti na sajtu digitalnaekspedicija.gov.rs