Listen to this article

Japanski parlament je, u junu 2022. godine, usvojio zakon kojim su pooštrene kazne za uvrede na Internetu. Svako ko bude proglašen krivim može očekivati do godinu dana zatvora ili novčanu kaznu u iznosu od 2200 dolara. Dosadašnja kazna je podrazumevala do 30 dana zatvora ili novčanu kaznu u iznosu od 75 dolara.Pored toga, zastarevanje kaznenog gonjenja je produženo sa jedne na tri godine. Novi zakon je naišao na kritike a kao glavni razlog navodi se potencijalno ometanje slobode govora i kritike vlasti. S druge strane, pristalice kažu da je stroži zakon neophodan. Zbog zabrinutosti za slobodu govora predviđeno je da se zakon preispita tri godine nakon stupanja na snagu.

Po japanskom krivičnom zakonu, uvreda se definiše kao javno ponižavanje nečijeg društvenog položaja bez pozivanja na konkretne činjenice ili radnje. Zločin se razlikuje od klevete koja je definisana kao javno ponižavanje nekoga ukazivanjem na određene činjenice. Seiho Čo, advokat za krivična dela, sa sedištem u Japanu, u izjavi koju je dao za CNN upozorio je da revidirani zakon ne daje klasifikaciju onoga što predstavlja uvredu.

Poziv na strože kazne za uvrede na Internetu pokrenut je nakon samoubistva poznate TV zvezde i profesionalne rvačice Hane Kimure (22). Ona je 2020. godine počinila samoubistvo nakon onlajn zlostavljanja koje je trpela više meseci. Dvojica muškarca koja su proglašeni krivim kažnjeni su novčanom kaznom od 66 dolara.