Listen to this article
Novi Pazar, 4. decembar 2021. – Karavan „Digitalna ekspedicija“, pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, posetio je svoju šesnaestu stanicu – Novi Pazar, gde su građani imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.
 
Događaju je prisustvovala Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koja je tom prilikom izjavila: “Interesovanje naših građana za Karavan je veliko, što znači da je Vlada Srbije na pravi način približila građanima digitalni svet. Tokom pandemije i najstariji građani imali su priliku da se uvere u prednosti novih tehnologija i zahvaljujući tehničkoj opremi koju je, uz podršku Vlade Republike Srbije i UNDP-a, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obezbedilo u domovima za stare, oni su mogli da komuniciraju sa svojim najbližima i lakše podnesu razdvojenost. Posebno je važno što se njihovo interesovanje za korišćenje novih tehnologija nastavilo, što znači da je i njima, kao i mladima, bitno da se upoznaju za ključnim digitalnim veštinama 21. veka“.
 
U okviru karavana „Digitalna ekspedicija“ otvoreno je takmičenje za učenike i nastavnike pod nazivom „Digitalna ekspedicija Izazov 2021/2022”. Cilj Izazova je kreiranje digitalnih obrazovnih sadržaja koji će doprineti povećanju nivoa digitalne pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji, a prijave za takmičenje su otvorene do 13. decembra, u 12 časova. 
 
Kako bi učenici i nastavnici što bolje razumeli uslove za učešće na konkursu i sve korake prijave, u utorak, 7. decembra 2021. u 20 časova biće održan Info dan konkursa #DigitalnaEkspedicijaIzazov 2021/2022, na koji su pozvani svi zainteresovani školski timovi. 
Za prisustvo je potrebno popuniti formular na adresi www.zavod.edu.rs/digitalna-ekspedicija-info-dan, nakon čega se neposredno pred događaj dobija link za prisustvo.
 
Takmičenje Izazov raspisuju Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) i program „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion i Inicijativa „Digitalna Srbija”. 
 
Đurđa Vidanović, učenica Gimnazije u Zaječaru i predstavnica tima pobedničkog projekata iz prethodnog ciklusa Izazova podelila je svoje veliko zadovoljstvo što je imala priliku da radi na projektu „Digi Sikers“, primenjujući znanja stečena u srednjoj školi. „Digi Sikers ima za zadatak da kroz kviz i igru pruži mogućnost provere i primene znanja u praksi. Pored toga što pomažemo našim vršnjacima u procesu digitalnog opismenjavanja, na ovaj način učimo stvari iz više predmeta i oblasti interesovanja“, izjavila je Đurđa.
 
Karavanu „Digitalna ekspedicija“ prisustvovao je i Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara koji se zahvalio predsednici Vlade Srbije, Ani Brnabić na inicijativi i prilici da se građani, kroz predavanja, upoznaju sa osnovama digitalne bezbednosti, pismenosti i brojnim pogodnostima koje digitalni svet nudi. „U današnje vreme, čitave generacije mladih digitalnu komunikaciju vide kao način života i zato je dragoceno što će kroz aktivnosti „Digitalne ekspedicije“ moći, ne samo da unaprede svoju digitalnu pismenost i veštine, već i da saznaju odakle, u procesu digitalne komunikacije, vrebaju potencijalne opasnosti i kako ih izbeći“, izjavio je gradonačelnik. 
 
Karavan „Digitalna ekspedicija“ je namenjen svim građanima, počev od najmlađih, koji su digitalnom sadržaju izloženi od rođenja, pa do najstarijih kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati i dostupni. Osim pomenutih partnera, karavan se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).