Nastavnici u borbi za bezbednost dece na internetu

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je digitalno vršnjačko nasilje najzastupljeniji vid onlajn ugrožavanja bezbednosti dece na internetu, zbog čega je neophodno uključivanje nastavnika u proces edukacije o zaštiti dece na internetu i prevencije digitalnog nasilja.


Na regionalnoj konferenciji „Diskonektuj nasilje“ koja je održana u Muzeju nauke i tehnike, u organizaciji udruženja iSerbia, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, državna sekretarka je istakla da je to Ministarstvo podržalo održavanje regionalnih konferencija na temu digitalne pismenosti i digitalne bezbednosti, sa ciljem razmene iskustava i znanja u ovoj oblasti.


„Srbija je za sada jedina zemlja u regionu koja institucionalno rešava ove probleme putem Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu. Iskustvo nam je pokazalo da su najčešći oblici onlajn ugrožavanja dece, pored vršnjačkog nasilja, ucene i pretnje, zloupotrebe fotografija, kao i da su u porastu slučajevi stvaranja zavisnosti od video igara i opasnosti od takozvanih igara izazova“, navela je Matić.


Ona je istakla da u borbi za jačanje bezbednosti dece na internetu prosvetni radnici imaju značajnu ulogu, pre svega u podizanju digitalne pismenosti učenika, podsetivši da je veliki broj nastavnika veoma aktivan na ovom planu, između ostalog i učešćem u redovnom godišnjem konkursu „Digitalni čas“, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.


„Ministarstvo je izdvojilo sredstva za obuke nastavnika u oblasti bezbednosti dece na internetu, kao i za socijalne i zdravstvene radnike, imajući u vidu da negativne posledice ugrožavanja dece na internetu, kako psihološke, tako i sociološke, mogu biti veoma teške i dugotrajne“, upozorila je Matić.


Državna sekretarka je dodala i da je za proces podizanja svesti o rizičnim situacijama prilikom korišćenja novih tehnologija, važno i uključivanje vršnjačkih edukatora, najavivši da će ovaj vid edukacije biti primenjen i u predavanjima koje predstavnici Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu redovno drže u školama širom Srbije.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Lažni i hakovani profili