Listen to this article

Uprkos mišljenju da deca mogu sama i sa lakoćom savladati korišćenje digitalnih tehnologija, stručnjaci tvrde da deca nisu „rođeni spremni“ za digitalni svet. Roditelji moraju da budu vodiči kroz taj svet a naročito kada je reč o društvenim mrežama.

Kada dete pokaže interesovanje za društvene mreže, roditelji treba da ga upute kao i da najveću pažnju posvete bezbednosti sadržaja koje dete prati na internetu.

Isto tako ukoliko deca ne žele da koriste digitalne tehnologije nikako ih ne treba primoravati. Kada dođe vreme za digitalni svet i kada se pojave potencijalne opasnosti, predlog za rešenje problema je bolji od stroge zabrane. Kada se roditelji zabrinu za ono što njihova deca rade na društvenim mrežama najbolje je da mu predlože neke druge aktivnosti i da mu daju ideju za neke korisnije sadržaje.

Koraci za bezbedno korišćenje društvenih mreža

Upoznavanje sa društvenim mrežama treba da počne od kreiranja dečijeg profila. Tako će roditelji uspostaviti kontrolu nad parametrima sigurnosti onlajn profila deteta. Upravo tada je pravo vreme da roditelji nauče dete da ne mora svako da mu bude prijatelj na profilu, da ne dele lične podatke kao i nauče kakve fotografije su prikladne za profil na društvenim mrežama. Sva pravila treba da se naprave zajedno sa detetom kako bi i ono steklo utisak da doprinosi stvaranju istih pa će ih samim tim lakše proštovati.

Roditelj kao uzor i u online svetu

Deca će telefon i profil na Facebooku ili Instagram-u ili nekoj drugoj društvenoj mreži koristiti onako kako ga koriste i njegovi roditelji. Deca slede primer odraslih zato je jako važno da roditelji pokažu da i oni poštuju određena pravila o deljenju informacija i fotografija. 

Umerenost dece, ali i roditelja

Kada decu puste u svet društvenih mreža, roditelji treba da podrže takvu odluku bez obzira da li su detetov online prijatelj ili ne. Deca nisu veliki ljubitelji javnog druženja sa roditeljima na internetu. Ako se odraslima dopadne neki dečji post, to treba da kažu u mejlu ili četu. Ako su zabrinuti zbog određenog posta, moraju direktno da popričaju sa decom.

Internet nije zamena za realan svet

Digitalne tehnologije su neizostavni deo današnjeg društva. Uz bezbedno korišćenje važna je i umerenost korišćenja tehnologija, one nikako ne smeju biti zamena za stvarni kontakt dece sa njihovim vršnjacima.  Roditelji moraju da pokažu detetu kako online druženje može pozitivno da utiče na dečiji odnos sa porodicom i prijateljima, ali isto tako da pokažu deci koliko je bitno i da neguju odnos sa bliskim osoba u stvarnom svetu.

I na kraju, roditelji moraju da budu pripremljeni na sledeće. I kada su sa detetom prijatelji na nekoj društvenoj mereži, ono korišćenjem određenih alatki, može da sakrije neke postove od njih. Deca često kreiraju više profila i ne uključuju roditelje na svaki.