Listen to this article

Život u 21. veku omogućava nam ogromne prednosti u odnosu na naše pretke i mnogi problemi s kojima su se ljudi susretali u prošlosti više nisu deo svakodnevice modernog čoveka. Međutim, s velikim prednostima i mogućnostima dolaze i drugačiji problemi u odnosu na prošlost – problemi o kojima se do pre 20-ak godina nije ni znalo, a kamoli pričalo.

Grooming je naziv za proces kojim najčešće počinje seksualno zlostavljanje dece, a prevodi se kao „vrbovanje“ ili „namamljivanje“.To je proces u kojem se potencijalni seksualni zlostavljač sprijateljuje s detetom i zadobija njegovo poverenje kako bi pokušao da ga uključi u (seksualne) zlostavljačke aktivnosti..
Zlostavljači su vešti u dobijanju onoga što žele i zato se najčešće sprijateljuju s decom pretvarajući se da dele ista interesovanja kao i oni; obasipaju dete komplimentima čineći da se dete oseca posebno i prihvaćeno, koriste lažne profile i fotografije na društvenim mrežama i pretvaraju se da su istog uzrasta kao i dete sa kojim razgovaraju.
Uprkos tome, neće svi „vrbovatelji“ skrivati svoj uzrast ili pol. Neki od njih pretvaraće se da su osoba koja bi mogla zadiviti dete ili na koje bi dete moglo da se ugleda, kao što su sportski treneri, slavne osobe ili influenseri. Drugi će jednostavno iskoristiti razliku u godinama kako bi uspostavili odnos učenik – mentor sa svojom žrtvom.

Saveti za roditelje:

 1. Razgovarajte s detetom o razlici između online i offline prijatelja – važno je naglasiti da, koliko god se prijatnim i pristojnim čine novi online prijatelji, ili koliko god dugo da se dete s njima dopisuje, i dalje se radi o nepoznatim osobama.
 1. Naučite dete  kako da prepozna opasnost:
  – predlaganje offline upoznavanje,
  – traženje ličnih informacija (adrese, broja telefona, ime škole i odeljenja)
  – traženje slika ili videozapisa deteta,
  – traženje deteta da čuva tajnu
  – u prepisci pitaju dete “ Da li ove poruke čitaju tvoji mama i tata? “
 2. Saznajte kako se blokira i prijavljuje kontakt–  sve društvene mreže, aplikacije, igrice i ostale web stranice nude opciju prijave ili blokiranja drugih korisnika.
 3. Uverite se da dete zna da mu stojite na raspolaganju – deca će često u strahu od reakcije roditelja prećutati nešto što je važno ili uznemirujuće i to će ih sprečiti da potraže pomoć.
 4. Saznajte gde možete potražiti pomoć i podršku :
  Pozivom na broj 19833( pozivi su besplatni i anonimni)
   možete prijaviti problem koji dete ima na internetu ali i potražiti savete i tehničku podršku. Problem možete prijaviti i popunjavanjem obrazca:
  https://pametnoibezbedno.gov.rs/prijava-nelegalnog-sadrzaja/