Listen to this article

Do sada je otkriveno da u Play Store -u postoji 29 aplikacija koje prikupljaju vaše fotografije, a namenjene su ulepšavanju slika. Loša strana aplikacija je prvenstveno ta što često prikazuju neprimerene oglase i prikupljaju sve fotografije do kojih dođu i skladište ih na svojim serverima. Oglasi koje aplikacije distribuiraju neprimereni su i vrlo često sadrže pornografski sadržaj koji može uticati uznemirujuće na decu.

Svaki put kada korisnici uključe kameru aplikacije i fotografišu se ili samo žele da ulepšaju fotografije, a to su najčešće selfie, sve slike budu sačuvane bez dozvole i koriste se u nepoznate svrhe.

Ovakve aplikacije izgledaju legalno i vrlo autentično, pa tako nije teško postati žrtva i verovati im. Prvi savet jeste da kada želite da instalirate neku novu aplikaciju, prvo pročitate recenzije i utiske korisnika. Među komentarima uvek će biti nekoliko lažnih koji hvale aplikaciju, ali naći ćete i one koji iskreno pišu i šta su zapazili kao nedostatke. Nakon što saberete da li je više pohvala ili kritika, na vama je da odlučite da li ćete je preuzeti i koristiti.

Google je uklonio ovih 29 aplikacija iz Play Store -a, ali vrlo lako može da dođe do toga da se pojave slične, zato budite oprezni.

Spisak uklonjenih aplikacija:

Pro Camera Beauty, Cartoon Art Photo, Emoji Camera, Artistic effect Filter, Art Editor, Beauty Camera, Selfie Camera Pro, Horizon Beauty Camera, Super Camera, Art Effects for Photo, Awesome Cartoon Art, Art Filter Photo, Cartoon Effect, Art Effect, Photo Editor, Wallpapers HD, Magic Art Filter Photo Editor, Fill Art Photo Editor, ArtFlipPhotoEditing, Art Filter, Cartoon Art Photo, Prizma Photo Effect, Cartoon Art Photo Filter, Art Filter Photo Editor, Pixture, Art Effect, Photo Art Effect, Cartoon Photo Filter.

Izvor: itvesti.info