Listen to this article

Chat je vrlo popularan, pa je stoga i privlačan osobama koje ga žele zloupotrebiti. Zloupotreba  najčešće uključuje preteće ili ucenjujuće poruke koje jedna osoba ili više njih upućuje drugoj osobi. U takvim situacijama treba biti oprezan jer nasilnik može biti zaista opasna osoba.

Kako se na chatu zaštititi od nasilja?

•Nadimci kojima se osobe predstavljaju pri korišćenju četovanja mogu  uticati na druge – bilo bi dobro birati nadimak koji će decu zaštititi od mogućeg nasilja i koji ga neće podsticati.

•Većina chatova sadrži mogućnost zaustavljanja (Block) ili zanemarivanja (Ignore), kojima se zaustavljaju dalje poruke od neželjenih korisnika. Ako je reč o nekome ko je jednostavno dosadan, blokiranje poruka najčešće je dovoljno da se problem zaustavi. A ako se radi o osobi koja iznosi stvarne pretnje, važno je da dete o tome obavesti odraslu osobu u koju ima poverenja.

•Kontaktirati administratora koji  može onemogućiti dolazak poruka od određenih “nadimaka”, od kojih su pre dolazile neprimerene ili nasilne poruke.

•Deca nikad ne bi trebala davati svoje pravo ime ili lične podatke na chatu, jer je nemoguće znati govori li druga osoba istinu ili ima loše namere.

NASILJE NA FORUMU

Forumi su od svih oblika komunikacije na internetu, najbolje organizovani. Na njima se nalaze administrator (jedan ili više njih) i moderatori zaduženi za posebne delove foruma. Oni čitaju sve teme i diskusije pa tako paze da ne bude vređanja, pretnji, objavljivanja privatnih podataka i kršenja prava. Ako neko zloupotrebljava forum za takve stvari, potrebno je kliknuti na opciju “Obavesti moderatora”. Moderator ili administrator će izbrisati taj zapis, upozoriti korisnika ili mu zabraniti dalji pristup ako se to ponovi.

NASILJE PUTEM BLOGA

Nasilje putem blogova odnosi se najpre na “otimanje” tuđih blogova (žrtvama) pa zatim na dopunjavanje ličnim uvredama i/ili seksualnim sadržajima. Takvim se oblikom nasilja narušava ugled i ugrožava privatnost druge osobe. Toj vrsti nasilja posebno su podložna deca, koja šalju fotografije i lične podatke s ciljem da pronađu prijatelje na internetu. Takvu decu nasilnici zlostavljaju preko njihove lične internet stranice.

Komentari koji se dopisuju u blogove, kod žrtve uzrokuju nemir i stres, a zavisno od jačine, mogu dostići i određeni stepen zlostavljanja. Tako se, na primer, događa da tinejdžer objavi sliku bivše devojke tako da fotomontažom spoji njenu glavu s telom porno glumice. Neke poruke sadrže čak pretnje smrću.

Šteta učinjena nasiljem preko interneta može zaista biti velika. Tinejdžeri katkad zaboravljaju, pogotovo kad je riječ o blogovima, da bilo šta objavljeno na internetu ima neželjenu publiku, a time i neželjene posledice, koje u ekstremnim slučajevima mogu dovesti i do destruktivnih ili autodestruktivnih ponašanja.

KRATKI SAVETI ZA DECU

1.Nikad ne ostavljaj lične informacije na internetu.

2.Nikad nikome ne reci svoju lozinku, osim svojim roditeljima.

3.Ako ti neko pošalje zlonamernu ili preteću poruku, nemoj odgovoriti.Slikaj je       (screenshot) i sačuvaj kao dokaz. O svemu obavesti stariju osobu kojoj veruješ ili pozovi naš   centar na 19833.

4.Nikad ne otvaraj e-mailove ili linkove koje ti pošalje neko koga ne poznaješ ili neko za koga znaš da je zlostavljač.                                                                        5.Ne šalji poruke kad si ljut. Pre nego što klikneš “Pošalji” zapitaj se kako bi se ti osećao da primiš tu poruku.

6.Pomozi deci koju na taj način zlostavljaju, tako što nećeš da prikrivaš nasilje i što ćeš odmah da obavestiš odrasle ili pozoveš nas na 19833.

7.Na internetu poštuj pravila ponašanja kao i u svakodnevnom životu.