Listen to this article

Suštinska provera izvora i procena njihove verodostojnosti pomaže nam u pravilnom izboru informacija. Međutim, postoji više razloga zbog kojih je ovo težak postupak. Dok smo s jedne strane svesni obilja dostupnih informacija, s druge strane znamo da ne postoji nikakva služba koja bi određivala ko sme da objavi informacije na internetu.

4 LAKA KORAKA ZA VREDNOVANJE RAZLIČITIH IZVORA NA INTERNETU:

TEKSTOVI – kopirajte naslov ili celu rečenicu iz objavljenog teksta, a zatim je zalepite u internet pretraživač (copy/paste) uz navodnike na početku i kraju kopirane rečenice. Dobijeni rezlutati će vam ukazati na vrednost sadržaja.

SLIKE – Google nudi opciju images.google.comDesnim klikom miša na sliku odaberite opciju “Search Google for Image” i dobićete više informacija o istoj.

ZVUČNI ZAPISI – Ovde je dosta teško odrediti verodostojnost, ali bi pretraga po nazivu datoteke mogla da ukaže na pravi trag.

VIDEO ZAPISI – ovde je najvažnije obratiti pažnju na kvalitet isečka i osobu odgovornu za njegovo objavljivanje.

ONLAJN RIZICI PRISTRASNIH INFORMACIJA:

OBMANJUJUĆI SADRŽAJ – Lažne vesti se mogu vrlo brzo i lako proširiti sa društvenih mreža u etablirane medije.

LAŽNO POSLOVANJE – Sigurno ste se bar jednom susreli sa sumnjivim i nepouzdanim trgovačkim posrednicima i prodavcima.

GLASINE I KLEVETE – Ako ih dovoljno puta objavimo, laži na kraju postaju prihvaćene kao istine. Važno je ostati neutralan  u izjavama koje ne možete dokazati.

PRIKRIVENO OGLAŠAVANJE – Uobičajena je praksa oglašavanje zamaskirati novinarstvom.

VIRALNA ZABAVA – Postoji u svrhu razonode ili za sticanje prihoda od oglašavanja

DODATNI SAVETI I PREPORUKE:

Ako želite da saznate ko je vlasnik nekog domena, koristite bazu podataka whois.com gde su navedeni svi registrovani domeni.

DNS (Domain Name System) nam pomaže u otkrivanju ko stoji iza neke adrese.

Jednostavan način da proverite koje su stranice povezane sa izvorom jeste da u pretraživaču unesete ključnu reč i dve tačke i zatim URL (ključna reč:www.blogspot.com). Pomoću Gugla na taj način otkrivate koje su stranice povezane sa dotičnom adresom i koliko ih je.

Proveru dodatno možete da osigurate vodeći se pitanjima ko je pošiljalac, koja je svrha određene internet stranice, koja je ciljna grupa i mogu li se dobijene informacije dobiti i iz drugih izvora.

Pretraživači kao što su duckduckgo.com i startpage.com bazirani su na otvorenom kodu, ne prikupljaju vaše podatke i šalju samo vaše ključne reči Guglu.