Listen to this article

U medijima često viđamo naslove koji pozivaju na oprez zbog izazova dostupnih na društvenim mrežama. Korištenje TikTok-a i ostalih društvenih mreža može biti zabavno, uzbudljivo, ponekad i edukativno. Kada su korisnici aplikacije osobe koje se uključuju u opasne trendove i izazove, do izražaja dolaze mračne strane online sveta. Ne razmišljajući kritički o sadržaju, deca i mladi mogu prevideti opasnosti koje izazovi nose sa sobom. Nije retkost da se ovakvi izazzovi završe fatalno. Usled izvođenja „blackout izazova“ u kome učesnici ne dišu sve dok se ne onesveste , tragično su izgubili život dečak iz Škotske (14), devojčica iz Italije (10) ali i dečak iz Srbije (10).
Nažalost, ovakvih primeri nisu izuzetak – i brojni drugi izazovi ugrožavaju dobrobit i sigurnost dece (npr.  jedenje Tide tableta, pravljenje selfi fotografija na rizičnim mestima poput šina ili sa oboda krovova i mostova, ležanje na pešačkom prelazu dok ne naiđe automobil, gutanje cimeta i slično,).

 Imate dete i zabrinuti ste kako postupati?

Ovo su neke od smernica za roditelje :

•  Naučite decu da ukoliko vide opasne i neprimerene čelendže na internetu, da ih ne lajkuju     i ne dele dalje već da prijave društvenoj mreži na na kojoj su postavljeni.
 • Ukoliko je potrebno prijavite slučaj policiji (ranije spremite dokaz u vidu slike ekrana ili skrinšota)
• Rešenje nije oduzeti deci mobilne telefone i zabraniti im korištenje društvenih mreža
• Treba razvijati odnos poverenja s decom, iskreno se zainteresovati za online svet u kome žive
• Edukovatii sebe i decu kako bi sprečili štetne posledice
• Razgovor s decom o njihovom korišćenju interneta – ko su im pratioci na društvenim mrežama, poznaju li te ljude, za šta najčešće koriste društvene mreže
• Postaviti jasna pravila o korištenju interneta (kada i koliko dugo mogu provoditi vremena na internetu)
 • U slučaju bilo kakvih pitanja – obratite se Centru za bezbednost dece na internetu, naš broj je 19833, pozivi su besplatni i anonimni.

Neke od ovih saveta možete primeniti već danas. Deci nije poznat svet u kome nema tehnololoških uređaja novog doba, dok su roditelji priučeni, stoga je zadatak roditelja da idu u korak s događanjima i kroz svoje iskustvo deci pruže sve potrebne informacije – na njima primeren način.
 Napominjemo – često smo svedoci toga kako komentatori postaju saučesnici u izazovima, jer pozivaju na dalje nasilje što oštro osuđujemo. Pisanje ružnih i uvredljivih komentara je primer verbalnog nasilja za koje  nema opravdanja. Apelujemo na sve da se suzdrže od takvih komentara i ne učestvuju u govoru mržnje. Za nasilje nikad nema opravdanja. Odrasli ljudi, najpre roditelji treba da budu primer kako se treba ponašati na internetu.

     

Kako postaviti pravila o korišćenju digitalnih tehnologija?

Deca posmatraju svoje roditelje.Ako sami nismo samodisciplinovani i većinu vremena provodimo pred ekranima, televizorom, računarom ili mobilnim telefonom kakvu poruku i model ponašanja postavljamo svojoj deci?
Uređaje ne treba koristiti za vreme obroka.
Vreme za stolom je najbolja prilika koju imamo kao roditelji da se povežemo sa svojom decom i saznamo što se događa u njihovom životu. Ako su svi previše zauzeti digitalnim uređajima, gubimo ovo važno porodično vrijeme.
Važno je da pravila budu jasna, i  da kao roditelji insistirate na njihovom sprovođenju .Sklopite dogovor sa decom o tome, kada i koliko koliko vremena je dozvoljeno da provode vreme ispred ekrana.
Koristite besplatne aplikacije za roditeljsku kontrolu. Pomo’u njih možete ograničiti vreme provedeno na uređajima, filtrirati sadržaj u skladu s uzrastom deteta kao i pratiti aktivnosti deteta na internetu. Više o korisnim i besplatnim aplikacijama možete saznati klikom na link:
https://pametnoibezbedno.gov.rs/za-roditelje/najbolje-aplikacije-za-roditeljski-nadzor/

 Postoji li neko kome se mogu obratiti za pomoć?

Apsolutno da! Stručnjaci Centra za bezbednost dece na internetu svakodnevno su dostupni na anonimnoj i besplatnoj telefonskoj liniji 19833, dostupnoj svakog radnog 07:30 – 15:30 sati. Na navedenoj telefonskoj liniji možete dobiti pomoć i podršku u slučaju nasilja preko interneta ali i savete kako se zaštititi i kako pametno i bezbedno koristiti internet. Problem možete prijaviti i putem online obrasca koji se nalazi na sajtu na sledećem linku: https://pametnoibezbedno.gov.rs/prijava-nelegalnog-sadrzaja/

Takođe, na sajtu možete saznati mnogo korisnih informacija i saveta o bezbednosti na internetu,a za decu i tinejdzere toplo preporučujemo  kvizove od 10 pitanja korisnih za testiranje  znanja o bezbednosti na internetu koji su dostupni na:
( za decu do 8 godina)    ->  https://pametnoibezbedno.gov.rs/kviz-do-8-godina/ 
( za decu do 9-12godina)  ->   https://pametnoibezbedno.gov.rs/kviz-9-12-godina/
( za tinejdzere)       -> https://pametnoibezbedno.gov.rs/tinejdzeri-13-godina/