Listen to this article

Nemoguće je znati da li se neko koga upoznajemo preko interneta zapravo lažno predstavlja. Zato obrati pažnju na sledeće stvari:

1. Suviše dobro da bi bilo istinito

Da li i oni vole iste stvari kao i ti i poklanjaju ti previše pažnje? Da li su stvarno fini kad postavljaš sliku ili objavu? Svi mi volimo pažnju i super je upoznavati osobe koje imaju ista interesovanja kao i mi ali zapamti da se neki ljudi pretvaraju da su ti prijatelji sa željom da ti na neki način naude.

2. Daje ti poklone i obećava ti svašta

Da li ti neko nudi razna obećanja ili ti daje poklone za uzvrat ukoliko nešto uradiš za njega? Davanje poklona i obećanja mogu biti znak da neko želi da vrši pritisak na tebe. Ukoliko se osećaš pod pritiskom i neko traži od tebe da radiš nešto što ne želiš, to može biti znak da se dopisuješ sa nekom osobom sa kojom ne bi trebalo.U toj situaciji trebalo bi da razgovaraš sa nekom odraslom osobom od poverenja.

3. Neko vrši pritisak na tebe

Da li neko pokušava da razgovara sa tobom o nečemu i taj razgovor ti je neprijatan? Kao npr. seks? Da li ti neko traži slike koje inače ne bi pokazao nikome? Pogrešno je to da bilo ko vrši pritisak na tebe i zahteva da radiš stvari koje ćete osramotiti ili jednostavno ne želiš. Ukoliko bilo ko vrši pritisak na tebe ili se na bilo koji način osećaš nelagodno, razgovaraj sa roditeljima ili se obrati Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu.

4. Privatna ćaskanja

Zapitaj se zašto neko želi da ćaskanje sa tobom bude tajno?! Sobe za chat ili forumi su zapravo javna mesta na kojima svi učesnici mogu videti tvoju prepisku. Ponekada su tu prisutni moderatori da vode računa da li postoji neki neprikladan razgovor. Trebalo bi da vodiš razgovore na javnim mestima kako bi sprečio nekoga da ti kaže ili ponudi nešto neprikladno.

Ukoliko tajno ćaskaš sa ljudima koje si upoznao online, budi vrlo pažljiv da ne otkrivaš informacije koje mogu da te identifikuju, kao što su tvoje ime, fotografije ili e-mail adrese.

5. Samo naša mala tajna

 Da li ti govori da za vaša ćaskanja znate samo vi? Da li ti govori da ćeš biti u nevolji ako ga ne poslušaš? Ako ti traži da zadržiš to samo za sebe, on možda pokušava da te zaustavi u traženju pomoći. Ne bi trebalo da vodiš tajna ćaskanja sa ljudima koje upoznaješ online. Ako te tajna brine i osećaš se uznemireno razgovaraj sa roditeljima ili se obrati Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu.