Listen to this article

Roditelji, neophodno je da znate kako da prepoznate i zaustavite zlostavljanje i maltretiranje dece na internetu koje danas predstavlja vrlo čest problem. Potražite podršku i informišite se o tome kako da vaše dete ostane bezbedno na mreži.

Kako uočiti znakove koji ukazuju da vaše dete trpi nasilje putem interneta?

Deca često ne žele da priznaju da trpe nasilje, zato su znaci koji ukazuju na to od ključne važnosti.

Dete koje je meta nasilja obično iznenada prestaje da koristi internet i uređaje koje je do tada koristilo. Često ispoljava nervozu kada se koriste njegovi uređaji. Promene u ponašanju kada su deca tužna, ljuta ili povučena, takođe ukazuju na to da dete ima problem. Vrlo često dolazi do odbijanja da idu u školu ili obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti. Skoro uvek izbegavaju odgovore na pitanja o tome šta rade dok su online i kako provode vreme dok su na internetu.

Šta učiniti ukoliko vaše dete ima problem na internetu?

–  razgovarajte sa detetom o problemu

–  pokažite detetu da ima vašu podršku

–  nemojte braniti da koristi internet

–  pomozite detetu da se nosi sa problemom

–  kažite detetu da osveta nije rešenje

–  blokirajte one koji vrše nasilje

–  ne brišite poruke i komentare, već sačuvajte sve dokaze

–  potražite savet i podršku bliskog prijatelja

–  nemojte prestati da razgovarate sa detetom o nasilju kada maltretiranje prestane

–  pozovite Nacionalni kontakt centar na bezbednost dece na internetu i prijavite nasilje.

Odmah krenite u rešavanje problema

Kada postanete svesni da vaše dete trpi nasilje, postoji nekoliko stvari koje morate odmah preduzeti.

Prvo jeste da stvorite priliku da razgovarate sa detetom u opuštenoj atmosferi kao što je šetnja, vožnja bicikla ili bilo koja aktivnost u kojoj zajedno uživate. Ostanite mirni postavljajući otvorena pitanja bez osuđivanja. Podržite ih i pohvalite zbog toga što razgovaraju sa vama. Nemojte oduzimati detetu uređaj koji koristi ukoliko oni to ne žele, to samo može izazvati ljutnju ili povećati osećaj tuge.

Ukoliko je dete uznemireno zbog nečega neprimerenog što je videlo online, pokušajte da mu ukažete na to kada je najbolje isključiti se iz grupnih chat-ova, kakve posledice može izazvati objavljivanje neprimerenih objava ili komentara. Zamolite ljude da uklone neprimeren ili uvredljiv sadržaj, jer nije uvek namera drugih da vas uvrede nečim što postavljaju.

Prijavite nasilje

Ukoliko osobe koje zlostavljaju vaše dete idu u istu školu sa njim, u rešavanje možete uključiti i školu. Sve škole imaju timove koji se bave protiv vršnjačkog nasilja i zajedno ćete sigurno brže rešiti problem.

Važni saveti

– Pobrinite se da potrebe i želje deteta ostanu na prvom mestu.

– Ostanite mirni i ne zaboravite da možda škola nije svesna i obaveštena o tome šta se dešava.

– Čuvajte dokaze i vodite evidenciju o svemu šta se dešava i kako se nasilje ispoljava.

– Orijentišite se ka cilju-prioritet je da zaustavite nasilje, razmotrite praktične načine kako vam neko može pomoći da postignete cilj.

Ukoliko je nepohodno, uključite policiju

Ne postoji zakon protiv nasilja na internetu, ali postoji niz aktivnosti na internetu koje se posmatraju kao krivična dela. Ako je sadržaj seksualne prirode, usmeren na etničku pripadnost, pol, invalidnosti ili su to pretnje koje štete detetu i navode ga na samopovređivanje, uključite policiju.