Listen to this article

Da bi vaš računar bio optimalno zaštićen od raznih virusa, grešaka i drugog zlonamernog softvera, obavezna su oprema antivirusni program koji redovno ažurirate, aktivni zaštitni zid i redovno ažuriran operativni sistem (npr. Windows).

Antivirusni program

Antivirusni (antivirusni) program je računarski program koji pokušava da pronađe, izoluje, blokira i uništi viruse i drugi štetni softver. Antivirus skenira datoteke u potrazi za poznatim virusima, a zatim proverava da li postoji sumnjivo ponašanje u računarskim programima koje bi moglo ukazivati na infekciju. I jedna od prvih stvari koje treba da uradite da biste zaštitili računar je da ga zaštitite antivirusnim programom.

U stvari, većina antivirusnih programa nudi mnogo više od samo zaštite od virusa, već su već pravi zaštitni paketi koji sadrže i zaštitni zid, anti-špijunski programi, filtere za neželjenu poštu, filtriranje neprikladnog sadržaja, ograničavanje vremena dece na internetu itd.

Današnji antivirusni programi uglavnom omogućavaju dopunu uzoraka virusa preko Interneta uz pomoć samoažurirajuće tehnologije, što korisniku olakšava brigu o redovnim ažuriranjima. Važno je da korisnik redovno ažurira svoj antivirusni program novim antivirusnim ažuriranjima  , jer  se novi virusi pojavljuju svaki  dan.

Vatreni zid ( Firewall)

Zaštitni zid je poseban interfejs (program ili hardver) koji ograničava neovlašćeni pristup vašem kućnom računaru i sa njega. Zaštitni zid proverava svaki program i protokol koji pokušava da otvori port na vašem računaru. Zaštitni zid čini vaš računar nevidljivim za druge korisnike Interneta i time otvara samo vrata poznatim, proverenim sigurnim programima/protokolima. Takođe blokira odlazne veze koje niste sami pokrenuli. Zaštitni zid nije isto što i antivirusni program. Da biste bolje  zaštitili računar, potreban vam je zaštitni zid i antivirusni i anti-malver softver.

Neki softverski zaštitni zidovi takođe koriste digitalne potpise za proveru integriteta i autentičnosti programa koji žele da uspostave ovlašćenu vezu. Računar povezan na Internet bez adekvatne zaštite izgleda otprilike isto kao da ste otišli od kuće i ostavili ulazna vrata širom otvorena.

Brisanje podataka sa računara

Takođe , kada odlučite da se rešite svog starog računara, ne zaboravite na bezbednost. Pošto korišćenje računara i Internet servisa na računaru ostavlja mnogo elektronskih tragova koji se upisuju u različite privremene datoteke  , lokalni bafer veb pretraživača („keš pretraživača“) i ostaci u sistemu datoteka („slack space“) , preporučuje se  brisanje hard diskova bar pre preprodaje računara  , jer ne želite da vaš bankovni sertifikat i druge lične podatke, video snimke, slike nasledi kupac vašeg starog računara.