Listen to this article

Svi mi koji koristimo internet imamo mogućnost izbora koji pretraživač ćemo koristiti. Pre nego što naparvimo izbor neophodno je da se što više informišemo o njima.

Internet pretraživač je program koji nam omogućava traženje informacija. Internet pretraživači su programi koji skupljaju sve dokumente web stranica i sortiraju i obrađuju iste u svojim bazama podataka. Na web stranicama ovih pretraživača možemo pogledati sve skupljene informacije u bazi podataka. Pomoću pretraživača pored pretrage možemo gledati video zapise online, igrati igrice i sl.

Postoji više intenet pretraživača, to su:

  • Google Chrome
  • Firefox
  • Safari
  • Opera
  • Intenet Explorer

Pretraživači imaju mogućnost da prate pretrage korisnika. Lične iformacije mogu biti otkrivene putem pretraživanja pomoću stavki koje se traže, pomoću vremena pretrage kao i mnogo toga drugog. Pretraživači tvrde da je potrebno zadržati takve informacije u cilju pružanja što bolje usluge, bezbednosnih pritisaka kao i zaštite od prevara. Pretraživači uzimaju sve svoje korisnike i svakom od njih dodeljuju određeni identifikacioni broj. Kontrolom baze podataka često se vodi evidencija o tome gde je korisnik odlazio na internetu.

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox podržava aplikacije koje se dodatno instaliraju da bi bilo sigurniji i da bi znali koji su sajtovi imaju viruse, a koji nisu.

Mozila je tzv. pretraživač od poverenje. Milioni korisnika ocenili su ga kao bezbedan i na taj način preporučili drugim korisnicima. Korisnici imaju mogućnost da lošom ocenom obeleže zaražene sajtove i na taj način upozore druge da ih ne posećuju.

Google Chrome

Savetuje se da koji god pretraživač izaberete obratite pažnju na svoju bezbednost.

Google Chrome recimo ima sigurnosne mere koje pomažu u vašoj zaštiti dok pretražujete web. Za prilagođavanje tih podešavanja sledite ove korake:

  • Odaberite “Podešavanja“;
  • Kliknite “Prikaži napredne podešavanja“;
  • Tada dolazite do podešavanja koja možete prilagoditi kako želite.