Listen to this article

Čitate tekst na internetu, možda ste do njega došli preko linka na Facebook-u, Twitter-u, ili na nekoj drugoj društvenoj mreži. Možda i ne znate da ste na putu do tog teksta bili izloženi riziku da budete žrtva internet prevare.

Ono što odvaja internet prevare od ostalih pretnji koje dolaze sa interneta, kao što su virusi, Trojanci, spyware, spam je faktor čovek, dakle, ne računar, koji stoji iza celog procesa.

Fišing (pfishing od eng. fishing – pecanje, pecanje žrtve) je tehnika sajber napada, u kojoj sajber kriminalci, predstavljajući se lažno, pokušavaju da navedu žrtve da ostave poverljive podatke, preuzmu malver ili uplate novac. Obično se fishing tehnikom cilja veliki broj primalaca u nadi da će se makar jedan od njih „upecati“, što za napadače znači da je napad uspešan.

Fišing se obično obavlja preko lažnog, neželjenog e-mail-a (slično spamu), koji sadrži zlonamerne web linkove ili dodatke. Klikom na taj link ili otvaranjem dodatka, možete zaraziti vaš računar zaraženim softverom. Tipičan fišing započinje porukom koja izgleda kao da je stigla od banke ili web stranice čije usluge koristimo, u kojoj se objašnjava da je zbog bezbednosne provere potrebno prijaviti se na njihovu web stranicu i upisati svoje podatke. Stranica na koju vas ta poruka usmerava izgledom će imitirati servis koji koristimo ali će upisani podaci završiti u rukama prevaranta. Osnovni razlog popularnosti fišinga, kao metode prikupljanja poverljivih ličnih podataka, jeste taj što se prevaranti ne moraju truditi da pronađu propuste u sigurnosnoj zaštiti vašeg računara već korisnik svojevoljno upisuje potrebne informacije. Lažni dobici na lutriji, povoljni krediti iz drugih zemalja, ponude poslate elektronskom poštom, izuzetno su sumnjive. Prevaranti mogu tražiti da uplatite novac kako biste sprečili objavu nekog neprijatnog video zapisa u kojem se navodno pojavljujete (video zapis naravno ne postoji).

Sve ove prevare predstavljaju oblike socijalnog inženjeringa jer manipulišu isključivo ljudima, dok je tehnologija samo sredstvo domašaja velikog broja ljudi.