Listen to this article

YouTube izazovi su potpuno preplavili internet, zabavni su  i trebalo bi da nas nasmeju do suza ali ipak neko od njih mogu biti opasni po zdravlje i život. Poenta izazova je da se smeju i zabavljaju obe strane i ona koja izvodi, i ona koja posmatra. Najpopularniji izazovi među decom su:

Eat it or wear it Challenge

Poenta ovog izazova je da se isproba raznovrsna hrana. Hrana je spakovana u kese obeležene brojevima, dva učesnika biraju brojeve i probaju hranu koja se nalazi u kesi, ako pojede ono što je u kesi, tu istu hranu prosipa po glavi protivniku, ukoliko je ne pojede, hrana će završiti na njegovoj glavi.  Najčešće je reč o nečemu što inače ne bismo probali ni za živu glavu.

Try not to Laugh Challenge

Kod ovog izazova bitno je da se ne nasmeješ dok gledaš super smešne videe. Ako želiš da pobediš, moraš da ih gledaš u tišini, bez ikakvog osmeha.

The Whisper Challenge

Ako ste se ikada igrali igru “gluvi telefoni“ onda će ovaj izazov za vas biti mačji kašalj. U izazovu jedan od igrača stavlja slušalice na uši (kako ne bi ništa čuo), a zatim mora, čitajući sa usana, da pogodi one reči koje mu saigrač govori.

Chubby Bunny Challenge


Iako je na netu već neko vreme, Chubby Bunny je i dalje jedan od najpopularnijih izazova. Za ovaj izazov su ti potrebni slezovi kolačići i dobrovoljac koji će se takmičiti sa tobom. Pobednik je onaj ko uspe  da “natrpa” više slezovih kolačića u usta .

The Smmothie Challenge

Ovaj čelendž i nije tako ukusan kao što deluje. Fora je u tome da moraš da popiješ sve što ti suparnik smiksa u smoothie, a on  će se potruditi da ti što više oteža, najčešće će napitak biti totalno bljak.

Blindfolded make-up Challenge

U ovome izazovu moraš da našminkaš drugu osobu s povezom na očima i to bez ikakve pomoći. Ovaj izazov je u poslednje vreme veoma popularan kod ljubavnih parova gde dolazi do zamene uloga, momak je taj koji ovog puta sa povezom na očima šminka svoju devojku.

Nisu svi čelendži bezbedni i zanimljivi kao prethodni primeri, postoje i oni koji mogu ozbiljno da ugozie vaše zdravlje. Nikako vam ne preporučujemo da se uopšte upuštate u njih.

Cinnamon Challenge  Cimet izazov

Ovaj čelendž postoji već dugo i može biti da je upravo on među prvim čelendžima  koji je pokrenuo njihov trend na Youtube. Cilj ovog čelendža je progutati kašiku punu cimeta. Nikako se ne preporučuje zbog zdravlja, a naročito kod osoba koje imaju astmu. Umesto njega izaberite neki sa liste iznad koji su i zabavniji i bezbedniji po vas.

The Duct Tape Challenge – Izazov sa izolir trakom

U ovom čelendžu jedna osoba zalepi drugu na zid , za stolicu ili je jednostavno umota u izolir traku, a zatim je snima dok pokušava da pobegne. Koliko će ovaj čelendž biti opasan zavisi od mesta na kome je osoba zalepljena.

The Choke Challenge  Igra davljenja

Deca se u ovom čelendžu dobrovoljno dave kako bi se usred gubitka vazduha osetila kao pod dejstvom opijata. Zabeleženo je dosta primera ovog čelendža u kome je dečije zdravlje bilo ozbiljno ugroženo.

The Salt and Ice Challenge  Led i so izazov

Ovo je čelendž koji je osmišljen tako da deca dodaju so na kožu, a zatim preko stavljaju led da vide da li mogu da izdrže bol koji izaziva reakcija ove dve supstance na koži. Mnogi od njih dobili su promrzline i opekotine od igranja ove igre.

Game of 72 – Igra 72

Igra, pod nazivom 48 sati, kruži Fejsbukom i zahteva od dece da nestanu od kuće na dva dana.

Opasna igra koja je kružila zapadnom Evropom pre nekoliko godina zahtevala je od dece da nestanu na 72 sata. Deca koja nestaju u novom izazovu dobijaju bodove za svaku objavu o nestanku na društvenim mrežama.

Jedna majka iz Irske je izjavila za da je njena porodica preživela pakao zbog ove bolesne igre. Njena deca su pobegla od kuće zbog ove igrice, a pronađeni su tek nakon 55 sati.

„Bila sam prestravljena da su mrtvi, ili da će ih neko silovati, ubiti, prodati.. Ali klinci misle da je to smešno. Nisam videla ni mrvicu kajanja na njima, a čak su se i slikali u policijskom autu“, rekla je zabrinuta majka.