Listen to this article

Online komunikacija je za decu danas od velike važnosti. Cyberbullying predstavlja vršnjačko nasilje na internetu. Korišćenjem tehnologije razmenjuju se neprijatni i uznemiravajući sadržaji i na taj način nanosi se povreda nekoj osobi ili grupi ljudi. Maltretiranje se vrši deljenjem uvredljivih poruka, fotografija, video materijala, pored toga uključuje imitiranje, isključivanje i ponižavanje drugih online. Objavljivanje tuđih privatnih podataka, lažno predstavljanje, postavljanje anketa i upinika o žrtvi, slanje pornografije ili neželjene e pošte putem mail – a takođe se smatra nasiljem nad pojedincem ili grupom.

Prevencija roditelja:

          Roditelji imaju najbitniju ulogu kako bi sprečili to da dete postane meta Cyberbullying – a. Postoji mnogo koraka na koje je bitno da obratite pažnju.

-Trudite se da usavršavate svoje znanje o društvenim mrežama i internetu uopšte, da konstantno učite i idete u korak sa svojim detetom.

-Sa svojim detetom razgovarajte o podešavanjima privatnosti, objasnite zašto je bitno da čuva svoje lične podatke i da ne deli previše informacija o sebi.

-Razgovarajte sa detetom kakav sadržaj je u redu da deli sa svojim prijateljima, a šta je to što treba da sačuva za sebe. Bitno je da se sa vama posavetuje pre nego što nešto postavi na internet. Slanje neprikladnih poruka, fotografija ili snimanje drugih bez njihove dozvole nije dozvoljeno.

-Naučite dete da sve što jednom postavi na internet ostaje tamo zauvek, da i kada nešto izbrišemo sa svog naloga nikada nismo sigurni ko je to podelio ili sačuvao za sebe i vrlo lako se može ponovo naći na internetu.

-Sve što postavimo na internet vrlo brzo se širi i dostupno je svim ljudima na svetu.

-Ponašanjem na internetu gradimo svoju online reputaciju koja nas prati kroz budućnost. Život u virtuelnom svetu identičan je ponašanju u stvarnom svetu. Bitno je da deca vode računa da nikoga ne povrede i da poštuju osećanja drugih, a isto tako da drugi njima ne nanesu takvu povredu.

-Zajedno sa detetom utvrdite pravila korišćenja digitalnih tehnologija. Zabrana nije rešenje. Računar možete postaviti na mestu u kući koje je svima dostupno, a zajednička pravila ponašanja odštampati i istaći u blizini računara.

-Ukoliko se ukaže potreba da ograničite vreme koje vaše dete provodi na internetu ili šta je to što može da pretražuje, pomoć za instalaciju, savet i preporuku besplatnog filtera možete dobiti pozivom broja 19833.

Saveti za decu koja su meta  Cyberbullying – a:

-Nikada ne odgovaraj na poruke koje primiš. Koliko god da je osoba koja te uznemirava uporna i ne prestaje sa slanjem poruka, ne učestvuj u tome i ne deli sa drugima.

-Slikaj ekran ( screenshot ) sa sadržajem na koji si naišao. Ukoliko te uznemirava sadržaj ne moraš ga čitati, ignoriši sve, bitno je samo da ništa ne brišeš.

-Razgovaraj sa nekim odraslim bilo da su to roditelji ili nastavnici.

-Nikada ne pokušavaj da problem rešiš sam bilo da znaš ili ne znaš ko je inicijator nasilja.

-Jedna od mogućnosti jeste, da ukoliko se maltretiranje dešava na nekoj od društvenih mreža prijaviš administratorima mreže. Svaka od mreža ima jasno definisana pravila ponašanja i svaki tip maltretiranja nije dozvoljen.

-Savet, podršku i pomoć možeš dobiti pozivom broja 19833.

Saveti za roditelje čija su deca meta Cyberbullying – a:

-Detetu jasno stavite do znanja da ste tu za sve što ga čini tužnim, plaši i uznemirava. Savetujte dete da ne treba da odgovara na sadržaj koji ga uznemirava.

-Uvek imate mogućnost da blokirate osobu koja uznemirava dete, ali imajte na umu da se to može nastaviti sa drugog naloga.

-Najbitnije je da pre blokiranja nipošto ne brišete primljeni sadržaj već da sačuvate što više dokaza o tome šta se desilo ( slikajte ekran, obratite pažnju da se jasno vidi kada su poruke poslate i kopirajte link profila). U slučaju da želite da uključite druge roditelje, školu ili nadležnu -nstituciju u rešavanje problema dokazi će biti neophodni.

-Ukoliko se maltretiranje deteta vrši u školi ili je inicijator nasilja neko iz škole obavezno o problemu obavestite školu, školskog psihologa i razrednog starešinu. Osoblje škole vam sigurno može pružiti podršku i pomoći u pronalaženju rešenja. Ostvarite kontakt sa roditeljima nasilnika ukoliko znate o kome je reč. Četo se dešava da roditelji deteta koje vrši maltretiranje neće želeti da sarađuju i saslušaju vas, nakon što im predočite dokaze koje ste sačuvali verovatno će preduzeti određene mere.

-Cyberbullying obično ne uključuje nelegalno ponašanje, ali ukoliko postoji pretnja fizičkim nasiljem nemojte to ignorisati, obavezno prijavite.

-Prilikom kreiranja naloga na društvenoj mreži svaki korisnik prihvata saglasnost da se strogo zabranjuje bilo koji vid vređanja i maltretiranja. Kako su prava vašeg deteta povređena u svakom trenutku imate mogućnost da prijavite korisnika, stranicu i profil sa koga se vrši maltretiranje.

  • Savet, podršku i pomoć možeš dobiti pozivom broja 19833.