Listen to this article

Šta je to….

…CHAT?

Među decom i mladima veoma popularan način komunikacije na internetu jesu chat sobe. Korisnici na tom mestu mogu međusobno razgovarati, upoznavati se, raspravljati o određenoj temi ali se mogu i izdvojiti i komunicirati privatnim porukama koje su vidljive samo njima. Izlaskom iz razgovora, poruke koje su korisnici razmenili se brišu. Ono što je krakteristika chat soba jeste anonimnost jer korisnici mogu koristiti nadimke pa je za pedofile pogodan način da dođu do informacija ako se dopisuju sa nekim detetom. S tim u vezi, nikad ne iznosite lične informacije i detalje o sebi kada čatujete sa nepoznatim osobama.

…FORUM?

Forum jesu stranice za diskusiju na internetu gde korisnici mogu iskazati svoje mišljenje o nekoj temi i zatražiti savet i mišljenje drugih. Teme foruma mogu biti raznovrsne od politike, sporta, zdravlja pa do kozmetike, frizera ili rođendaonica.Tako je moguće saznati gde možeš kupiti određeni preparat ili koja je dobra igraonica u gradu. Forumi su danas jako popularni jer okupljaju korisnike različitih godina i interesovanja a njegovi zapisi su trajni. I na forumima se koriste nadimci pa treba voditi računa da se ne odaje previše informacija koje pedofili mogu iskoristiti.

…BLOG?

Blog predstavlja internet stranicu na kojoj autor može da objavi sve ono što želi da podeli sa drugima i to u vidu teksta, fotografija, video klipa, linka.. Često se naziva online dnevnik. Autor bloga može komentarisati aktuelne teme, postavljati svoje ideje, misli, zaključke ili objavljivati svoje umetničke radove (pesme, priče, eseje…). Blog je vrlo popularan jer pruža mogućnost izkazivanja revolta, podrške, kreativnosti i svega onoga što želimo da kažemo drugim ljudima. Čitaoci bloga mogu ostavljati svoje javne komentare pojedinih članaka i zato se za blog kaže da je interaktivan. Međutim,  anonimnost koju čitaoci koriste iza svojih nadimaka mogu i zloupotrebiti pa vređati, pretiti i pisati neistine. Mnogi sportisti, glumci, političari, pevači…imaju svoj blog.