Listen to this article

Kada je bezbednost dece na internetu u pitanju, nemojte ništa prepuštati slučaju. Pratite sledeće lake korake kako bi zaštitili vašu decu od opasnosti koje vrebaju na internetu.

    • Edukujte sebe

Jedna od najvažnijih stvari koje bi trebalo da uradite je da pratite nove trendove u online svetu i saznate što više o popularnim aplikacijama. Naučite što više o aplikacijama koje koriste vaša deca i donesite odluku o tome na koji način i da li će je koristiti.

Ukoliko i vi sami koristite popularne aplikacije kao što su Instagram ili Snapchat, onda znate sa kojim rizicima se mogu susretati vaša deca, i na koji način vi to možete sprečiti.

    • Proverite podešavanja privatnosti 

Jedan od lakših načina kako zaštititi decu u online svetu, jeste podešavanje roditeljskog nadzora.

Glavne aplikacije i servisi poput Facebook-a, imaju načine kako da ograniče pristup mladima, pa pre nego što detetu omogućite pristup prvo vi detaljno pogledajte sva podešavanja privatnosti.

    • Podstičite ih da budu offline

Kada ste mladi, mislite da je najbitnije ko će imati najbolje slike na Instagramu ili ko je kome poslao poruku na Snapchatu.

Ključ je u tome da podsetite decu da postoji ceo svet offline, koji im može biti podjednako zanimljiv.

Živimo u vremenu kada nove generacije rastu uz nove tehnologije, ali je jako važno da ih podsetite na zabavu koju mogu imati i bez mobilnog telefona.

    • Razgovarajte sa njima

Naučite decu da je ključ svega razgovor sa vama, pogotovo ako se nađu u situaciji da je neko zao prema njima, ili ih nagovara na online seksualni čin.

Podstaknite ih da mogu da pričaju o stvarima kao što je cyberbullying.

Vaša deca će svakako koristiti društvene mreže, samo ih naučite da ih koriste bezbedno.