Listen to this article
Karavan „Digitalna ekspedicija“, pokrenut na inicijativu Kabineta predsednice Vlade Srbije, Ane Brnabić, posetio je danas svoju jedanaestu stanicu – Aleksinac, gde su građani imali priliku da se upoznaju sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža, kao i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.
 
Događaju je prisustvovao Mirko Janić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji je tom prilikom izjavio: „Aleksinac je jedanaesti grad koji je posetio karavan „Digitalna ekspedicija“ i raduje nas da su i ovde građani zainteresovani da savladaju digitalne veštine i da ih dodatno unaprede. To nam govori koliko je inicijativa Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić korisna i značajna za sve građane naše zemlje. Osim upoznavanja građana sa ključnim digitalnim veštinama, cilj kampanje je i smanjenje generacijskog jaza u kontekstu digitalne pismenosti, koja je postala još značajnija i primetnija tokom pandemije Kovid 19“.
 
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija kao jedan od partnera karavana „Digitalna ekspedicija“ kroz edukativne aktivnosti Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu radi na jačanju digitalne pismenosti dece i odraslih, što je uslov za digitalnu bezbednost ali i za prosperitet savremenog društva. Proces digitalizacije Srbije, na svim nivoima, pokazao je svoj veliki značaj i potrebu. U okviru karavana edukatori Centra u razgovoru sa decom, roditeljima i nastavnicima imaju zadatak da osvetle digitalne tehnologije kao sastavni deo života koje pružaju mogućnost za napredovanje, obrazovanje, bržu komunikaciju, istraživanje, zabavu, ali i da upozore da oni sa sobom nose i mnoge rizike i zloupotrebe pa je i digitalna pismenost neophodna veština za „preživljavanje“ u 21.veku.
Još jedna značajna aktivnost Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u okviru karavana „Digitalna ekspedicija“ je podizanje svesti građana i edukacija o bezbednoj trgovini preko interneta. Ovaj vid trgovine ubrzano se razvija i sve češće zamenjuje tradicionalnu kupovinu, a tokom perioda pandemije povećao se za 300%. Da bi građani bezbedno uživali u kupovini preko interneta, imali odgovarajuća prava i zaštitu, moraju se držati pravila legalne kupovine, na koje im tokom karavana ukazuju eksperti pomenutog ministarstva.
 
Dalibor Radičević, predsednik opštine Aleksinac na karavanu „Digitalna ekspedicija“ je istakao da digitalizacija treba da bude svima od koristi, i da bez digitalnih veština, digitalne pismenosti i digitalne bezbednosti nema napretka. On je izrazio zadovoljstvo što je Aleksinac jedan od 16 gradova Srbije u kojem gostuje „Digitalna ekspedicija“ i što će građani Aleksinca imati priliku da se na interaktivan način upoznaju sa osnovama digitalne pismenosti i bezbednosti.
 
Osim pomenutih partnera, ovaj projekat se sprovodi uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu, i u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” – koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i Propulsion.
 
Tokom naredna dva meseca karavan će posetiti još 5 gradova Srbije i tom prilikom građani će se upoznati sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji sa državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo.
 
Više informacija možete potražiti na sajtu digitalnaekspedicija.gov.rs
 
Karavan „Digitalna ekspedicija“ na jedanaestoj stanici u Aleksincu