Hak#tin povodom međunarodnog Dana devojaka u IKT-u

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Tatjana Matić poručila je povodom međunarodnog Dana devojaka u informaciono komunikacionim tehnologijama (ICT Girl`s Day), da je veće uključivanje devojčica i devojaka u tehnološke oblasti neophodno za suzbijanje digitalnog rodnog jaza, ali i za ekonomski rast u digitalnoj budućnosti.
Prilikom svečanog otvaranja Hak#tina, takmičenja u razvijanju tehnoloških rešenja za učenice osnovnih škola, koje se povodom Dana devojaka u IKT-u, održava u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, ministarka je navela da je procenat devojaka koje upisuju IT studije u našoj zemlji porastao sa 25,7% u 2016. godini na 29,3% u 2020.
„Иако Република Србија бележи веће учешће девојака у ИКТ образовању у односу на европски просек, потребно је да и даље радимо на уклањању предрасуда према којима је то превасходно мушка област, и да подстичемо девојчице да развијају своја интересовања и таленте у правцу професија које су не само најтраженије, већ и најплаћеније“, нагласила је Матић.
Ona je podsetila da resorno ministarstvo sprovodi više projekata u okviru Nacionalnog programa za osnaživanje žena i devojaka u IKT-u, kao i da se Dan devojaka u IKT-u obeležava upravo na inicijativu Republike Srbije, ali da je pored institucionalne podrške važno i uključivanje privrednog sektora, zahvalivši se ovom prilikom mentorkama iz tehnoloških kompanija koje su uzele učešća u Hak#tinu.
U takmičenju u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, asocijacije AFA, zajednice posvećene osnaživanju žena i devojaka na polju inovacija i tehnologije, uz podršku Telenor fondacije i kompanije Huavei, učestvuje 50 učenica uzrasta od 11 do 14 godina iz osnovnih škola širom Srbije.
Učenice uz pomoć mentorki iz kompanija IBM, Madheadgames, Fishing Booker, KPMG, Microsoft, Marketing and Employer Branding Consultant, NCR, Levi9, Telenor, SAGA, kreiraju tehnološka rešenja koja na interesantan i efikasan način promovišu znanje, a za najbolje timove obezbeđene su vredne nagrade.
Devojčicama su se ovom prilikom predstavile i Irena Stolić, studentkinja ETF-a i dobitnica nagrade The most innovative Youth of the year na Innovation Week-u 2019. godine, sa svojim izumom robota koji plete narukvice prijateljstva, i Anđela i Leonora Ristić, srednjoškolke iz Vranja, vicešampionke Međunarodnog takmičenja iz robotike u Kini.
Međunarodni dan devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama ustanovljen je 2010. godine pod pokroviteljstvom Međunarodne unije telekomunikacija (ITU), sa ciljem podsticanja većeg učešća devojčica i devojaka u tehnološkoj oblasti. Ovaj dan održava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu, ove godine pod sloganom „Povezane devojke kreiraju svetliju budućnost“ .


Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Viber tehnička podešavanja
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Instagram tehnička podešavanja