„Klikni valjano“ za žene u Kolubarskom okrugu

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, poručila je u Valjevu, na predstavljanju projekta za podizanje digitalnih veština žena u ruralu, „Klikni valjano“, da digitalno doba mora da raskrsti sa nepravdama i predrasudama koje su važile za žene, i to posebno za žene u ruralnim oblastima.

„Cilj nam je da se ne stvori digitalni jaz između urbanih i ruralnih sredina, ali ni između muškaraca i žena, već da digitalne tehnologije doprinesu i ravnomernom regionalnom razvoju i društvenom progresu koji neće insistirati na razlikama već na zajedništvu i međusobnom poštovanju“, istakla je Matići dodala da je zbog toga značajno ne samo digitalno opismenjavanje žena na selu, već i njihovo umrežavanje sa preduzetnicama u lokalu koje predviđa ovaj projekat.

„Dodatna vrednost projekta jeste i pospešivanje proizvodnje i plasmana proizvoda koji su izuzetno perspektivni za domaću poljoprivredu ali i izvoz, kao što su jagodičasto voće, lekovito bilje, med i pčelinji proizvodi. Ne samo da ovi programi mogu da podstaknu rodnu ravnopravnost, već mogu i da utiču i na privredni rast, a posebno na trgovinu i elektronsku trgovinu“, naglasila je Matić.

Projekat „Klikni valjano“,  Udruženja poslovnih žena „EVE“ iz Valjeva, obuhvata digitalne obuke za 120 polaznica iz šest lokalnih samouprava Kolubarskog okruga: Valjevo, Osečina, Lajovac, Ub, Ljig, Mionica, kao i pokretanje internet prodaje poljoprivrednih proizvoda na veb portalu www.valjano.co.rs.


U pitanju je jedan od 27 projekata koje je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržalo sa 19,5 miliona dinara, a koji su posvećeni unapređenju digitalne pismenosti žena u ruralnim oblastima, podizanju kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća, poljoprivrednih gazdinstava i preduzetnika u oblasti e-trgovine i elektronskog poslovanja.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Lažni i hakovani profili