Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja posebno značajna za bezbednost dece u digitalnom prostoru

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da je donošenje Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, potvrda da je Vlada Srbije odlučna u učvršćivanju snažnog društvenog odgovora u prevenciji i sprečavanju nasilja nad najmlađima i njihovoj zaštiti i podršci.
„Posebno je značajno što je ovaj dokument prepoznao digitalni prostor kao novi realan kontekst u kojem su deca izložena nasilju i rizicima za njihovu bezbednost, socijalnu sigurnost i zdravlje, budući da je institucionalna podrška ključna za jačanje bezbednosti dece na internetu“, istakla je Matić.
Ona je podsetila da je sa ciljem zaštite najmlađih u onlajn okruženju, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u februaru 2017. godine uspostavilo Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, koji je do sada imao više od 16.500 poziva, upita i onlajn prijava, odnosno 3055 formiranih predmeta.
„Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu je institucionalni mehanizam koji deluje preventivno, savetodavno i reaguje na prijave ugrožavanja dece na internetu, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama kao što su Ministarstvo unutrašnjih poslova, Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Centri za socijalni rad i Domovi zdravlja. Usvajanje Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja svakako će doprineti da digitalno nasilje bude dodatno suzbijano, uporedo sa podizanjem kapaciteta institucija da reaguju blagovremeno i efikasno“, poručila je državna sekretarka.
Strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, za period od 2020. do 2023. godine, sa Akcionim planom za 2020. i 2021, na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, usvojila je Vlada Srbije na sednici održanoj 21. maja 2020.


Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Viber tehnička podešavanja
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Instagram tehnička podešavanja