Devojke u IKT-u u borbi protiv pandemije

Povodom Međunarodnog dana devojaka u informaciono komunikacionim tehnologijama ( Girls in ICT Day ), pod sloganom „Inspirišemo buduće generacije“, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Asocijacija za afirmaciju žena (AFA), organizovali su onlajn panel namenjen učenicama i studentkinjama sa ciljem njihovog većeg uključivanja u tehnološki sektor. Jedna od tema panela bila je posvećena i tome kako savremene tehnologije mogu da pomognu u rešavanju krize izazvane virusom kovid19. 
Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, ovom prilikom je podsetila da iako je Srbija prema broju upisanih studentkinja na studije IKT-a za 7% iznad evropskog proseka, sa trendom rasta, i dalje zabrinjava rodni disbalans u ovom sektoru.
„Zbog toga kontinuirano sprovodimo programe i projekte sa ciljem da motivišemo devojke i devojčice da se okrenu IKT sektoru i da svoje karijere započnu u ovoj oblasti, i u tome imamo podršku Vlade Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić“, istakla je Matić.
Ona je ukazala da je upravo u vanrednom stanju usled pandemije očit ogroman potencijal tehnologije koji je država iskoristila efikasnim odgovorom na brojne probleme koji su se pojavili.
„U rekordnom roku uspostavljena je elektronska nastava, Vladina Kancelarija za IT uspostavila je platformu Digitalna solidarnost kako bi pružila podršku građanima i privredi, uspostavljen je sajt covid19.rs koji pruža sve relevantne informacije, dok je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, pored toga saradnje sa mobilnim operatorima, ustupilo telefonsku liniju 19833 i onlajn aplikaciju  za pružanje besplatne psihološke pomoći i podrške građanima tokom pandemije“, navela je Matić.
U panelu koji je pratilo 120 korisnica i korisnika, učestvovali su i pomoćnica ministra za elektronske komunikacije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, prof. Irini Reljin, izvršni direktor korporativnih poslova kompanije Telenor, Đorđe Popović,  direktorka u kompaniji Komtrejd sistem integrejšn, Emilija Ristić i direktorka ljudskih resursa Šnajder elektrik Neda Lang.
Svi učesnici utvrdili su značaj rodne ravnopravnosti u novim tehnologijama, koja doprinosi produktivnosti i boljim rezultatima, naročito u suočenosti sa izazovima kriznih situacija.
Shodno tome, sve zainteresovane devojke i devojčice pozvane su da u narednih deset dana šalju svoje predloge i ideje na temu kako napredne tehnologije mogu da pomognu u rešavanju novonastale krize, na mejl adrese: bit@mtt.gov.rs i office@afa.co.rs , sa naznakom – Tehnologijom protiv korone.
Snimak panela dostupan je na nalozima društvenih mreža Ministarstva i organizacije AFA.
Međunarodni dan devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama obeležava se od 2010. godine u organizaciji Međunarodne unije telekomunikacija (ITU), i do sada je u ovoj inicijativi, koja je potekla od Republike Srbije, učestvovalo 377.000 devojčica iz 171 države.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Viber tehnička podešavanja
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Instagram tehnička podešavanja