NOVA IGRA IZAZOVA OUTLET/PENNY CHALLENGE HARA DRUŠTVENIM MREŽAMA

OUTLET/PENNY CHALLENGE odnosi se na popularni izazov na TikTok aplikaciji. Zadatak izazova je ubaciti novčić između punjača i utičnice i snimiti šta se događa. Punjač nije u potpunosti priključen u utičnicu ali omogućava punjenje uređaja.

Ovaj je izazov postao jako zanimljiv deci i mladima na društvenim mrežama. Objavljuju se fotografije i video snimci uništenih instalacija. Usprkos šteti koja moža nastati, ovaj se izazov i dalje nastavlja. Kako bismo zajedno sprečili ovakve, ali i puno ozbiljnije štete, nužno je razgovarati i edukovati našu decu!

Za početak, iako može biti zanimljivo i zabavno, online izazovi ne moraju biti bezopasni. Setimo se Momo ili Blue Whale challenge-a. Ovakvi su izazovi za sobom ostavili brojne žrtve. Pre nego odlučimo učestvovati u takvim aktivnostima, moramo promisliti može li nam se nešto opasno dogoditi i koja je svrha takvih izazova. Kritičko razmišljanje je srž  prevencije kod ovakvih situacija. Molimo roditelje da aktivno razgovaraju sa svojom decom o popularnim izazovima. Nije dovoljno samo držati govor kako se ekser ne sme gurati u utičnicu, već je nužno objasniti im i zašto. Jednom kada shvate pozadinu problema, manja je verovatnoća da će izvršiti ovakav izazov.

U outlet ili penny izazovu nema ništa korisno, ništa zabavno niti zanimljivo. Radi se o izazovu koji može uzrokovati manju ili veću štetu. Jedina zabava ovog izazova je iščekivanje reakcije novčića u kontaktu s punjačem. Šta se može dogoditi?

Novčić je metal, a metali su provodnici struje. Kada se novčić ubaci između priključaka i punjača, dolazi do kratkog spoja. Ukoliko osoba drži novčić u ruci, a on dotakne metalni dio punjača, dolazi do strujnog udara. Zašto? Kada se novčić nađe između dva metalna priključka punjača, velika količina struje dolazi do novčića te se on zagrejava. Zagrejavanje rezultira iskrama, novčić „eksplodira“. Kao posledicu vidimo crne mrlje na zidu i na utičnici. Dolazi do oštećenja instalacija kao i oštećenja uređaja koji su priključeni na utičnicu. Takođe, moguća je i pojava požara.

Sve su, gore navedene posledice vezane za naše domaćinstvo i uređaje. Ali, uporno zaboravljamo ono najvažnije – taj mali novčić može izazvati posledice opasne po nas! Naime, može doći do opekotine kod osobe, oštećenja mišića i tkiva, oštećenja vida i sluha. Osim toga, strujni udar može odbaciti osobu i izazvati ozbiljne povrede.

Uz sve navedeno, rizicima doprinose i društvene mreže koje omogućavaju širenje opasnih sadržaja velikom brzinom. Pre nego što roditelj stigne intervenisati, dete može „isprobati“ izazov. Stoga, ovim putem apelujemo da porazgovarate sa svojom decom o aktuelnim izazovima i opasnostima koje oni nose. Zajedno razmislite o pitanju – kada prestaje izazov, a počinje igra životima?

Izvor: sini.hr
Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Lažni i hakovani profili