Informaciona bezbednost preduslov digitalnog razvoja

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, na otvaranju skupa „Zaštita kritične infrastrukture od sajber napada“ u Palati Srbija, istakla je da je informaciona bezbednost preduslov razvoja celokupnog digitalnog sistema Srbije.
Ona je podsetila da je pravni osnov za razvijanje oblasti informacione bezbednosti u Srbiji ustanovljen Zakonom o informacionoj bezbednosti iz 2016. godine, kao i da je radi unapređenja postojećih zakonskih rešenja, i sa ciljem potpunog usklađivanja sa evropskom Direktivom o mrežnoj i informacionoj bezbednosti, pripremljen Predlog izmena Zakona o informacionoj bezbednosti, čije je usvajanje u toku u Skupštini Srbije.
„Predviđena je revizija broja IKT sistema od posebnog značaja, zatim, dopunjavanje liste oblasti sa uslugama digitalne infrastrukture i digitalnih servisa, kao i definisanje postupanja relevantnih organa i institucija u slučaju incidenta koji značajno ugrožavaju i narušavaju informacionu bezbednost u Republici Srbiji“, navela je Matić.
Ona je dodala da je na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, doneta i Strategija razvoja informacione bezbednosti i Akcioni plan, kao i da je Vlada Republike Srbije osnovala Telo za koordinaciju informacione bezbednosti kojim rukovodi ovo ministarstvo.
Na konferenciji koja je deo Speakers Program-a Ambasade SAD u Beogradu, govorio je i Gabriel Eskobar, a specijalni gost bio je američki stručnjak u oblasti zaštite informacionih sistema, Fred Ruonavar, šef sistemskog obezbeđenja Agencije za odbrambene informacione sisteme (DISA) i Informacione mreže Ministarstva odbrane (DoDIN), Odeljenja za zaštitu kritične infrastrukture (CIP).

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Viber tehnička podešavanja
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Instagram tehnička podešavanja