Za rodnu ravnopravnost u digitalnom i privrednom sektoru

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, na otvaranju drugog dana AFA Women"s Leadership Summit-a u hotelu Hajat, izrazila je podršku inicijativi za osnaživanje žena, podsticanje njihovog preduzetništva i isticanje njihove značajne uloge u ekonomskom razvoju.

Ona je istakla da budući da su održivost privrede i ekonomije i novi modeli poslovanja i proizvodnje u tesnoj vezi sa digitalnim konvergencijama, na čelu promena u digitalnom i privrednom sektoru mora biti postignuta rodna ravnopravnost, ne samo radi suzbijanja rodnog ekonomskog jaza, već i radi ostvarivanja punog potencijala digitalizacije.


,,U digitalnom sektoru i dalje je evidentna muška dominacija. U Republici Srbiji, kao i u Evropskoj uniji, u tehničkim oblastima kao što su informatika i inženjerstvo zastupljenost žena u ukupnoj zaposlenosti je 15-20%. S obzirom na trendove, procene su da bi potpuni rodni balans radne snage u tehnološkom sektoru mogao da se dogodi 2050. godine, i smatramo da nije dovoljno samo sačekati“, navela je Matić.

,,Problem vidimo u tome što će do tada gotovo sve profesije biti digitalno uslovljene i ukoliko žene sada ostanu u analognom dobu, iz njega će vremenom sve teže pronalaziti put do digitala, dok će im liderske pozicije praktično biti nedostižne“, istakla je državna sekretarka.

Ona je podsetila da je sa ciljem stvaranja uslova za ravnopravno učešće žena u IKT sektoru na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija usvojen nacionalni Program za osnaživanje žena u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija koji obuhvata programe za učenice, studentkinje, ali i za radno sposobne žene, njihovu dokvalifikaciju i prekvalifikaciju.

AFA Women"s Leadership Summit okupio je oko 400 učesnika i 70 govornika, predstavnika kompanija, organizacija, akademske zajednice, predstavnike vlade i diplomatskih predstavništava. Pod pokroviteljstvom USAID-a u sklopu projekta WeFounders, u saradnji sa Impact Hubom, samit predstavlja i trogodišnji AFA Mentorski Program za buduće preduzetnice.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Viber tehnička podešavanja
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Instagram tehnička podešavanja