Podrška za ekonomsko osnaživanje žena na selu

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je na donatorskoj konferenciji za podršku projektu „Jaka žena – snažno selo“, u holu zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu, da će to ministarstvo nastaviti da pruža institucionalnu, ali i finansijsku podršku programima za društveno i ekonomsko osnaživanje žena na selu.
Ona je istakla da je ministarstvo nedavno raspisalo Javni konkurs za dodelu sredstava za programe u oblasti razvoja informacionog društva u Republici Srbiji u 2019, koji, između ostalog, imaju za cilj podizanje nivoa digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija žena iz ruralnih oblasti.

„Predrasude o generalno nižoj ulozi žena u privredi, ekonomiji i društvu i dalje su, na žalost, prisutne. Posebno zabrinjava otpor prema većem uključivanju žena u oblasti digitalnih tehnologija koje donose progres i ekonomsku dobit. Sa druge strane, sve više se produbljuje digitalni jaz između urbanih i ruralnih područja“, upozorila je državna sekretarka.

„Imajući u vidu da su žene na selu, dakle, iza dvostrukog jaza – i rodnog i digitalnog, a time i ekonomskog, Ministarstvo je već sprovelo jedan program za razvoj digitalnih veština žena sa sela, u cilju njihovog digitalnog osnaživanja, ali i radi podsticaja razvoja digitalne ekonomije i e-trgovine u manje razvijenim područjima“, istakla je Matić, podsetivši da je na prethodnom konkursu odobreno osam projekata nevladinih organizacija za koje je izdvojeno 8,5 miliona dinara.
Projekat „Jaka žena – snažno selo“, pokrenula je pokrajinska organizacija za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju, BSC centar, sa ciljem da se  primenom savremenih znanja i modernih tehnologija poboljša ekonomski položaj i poveća vidljivost udruženja žena sa teritorije Vojvodine. 
Konferencijom „Donatorski fruštuk“, na kojoj su prisustvovali i predstavnici Pokrajinske vlade, lokalnih samouprava, turističkih organizacija i agencija, kao i poljoprivrednih organizacija, obeležen je Međunarodni dan seoskih žena, ustanovljen 2008. od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Viber tehnička podešavanja
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Instagram tehnička podešavanja