Evropska nedelja kodiranja za finaliste IT karavana

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, poručila je učenicima osnovnih škola na početku radionica iz programiranja u Naučno tehnološkom parku Beograd, da nastave da unapređuju svoje digitalne veštine kako bi iskoristili sve prednosti novih tehnologija.
„Sigurni smo da ćete uskoro i sami razvijati svoje ideje pomoću digitalnih tehnologija i očekujemo da vas ovakve radionice u tome podstaknu. U tome posebnu ulogu igraju vaši nastavnici koji su doprineli tome i da stignete do finalnog takmičenja IT karavana i koji kod vas neguju pravilan odnos prema digitalnom okruženju“, istakla je Matić.

Za učenike koji su bili finalisti ovogodišnjeg IT karavana, takmičenja iz digitalne pismenosti i bezbednosti Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, održane su radionice iz programiranja mobilnih aplikacija, mBot robota i 3D modelovanja, u okviru Evropske nedelje kodiranja (EU Code Week).

Program u organizaciji tog ministarstva i u saradnji sa Naučno tehnološkim parkom i IT centrom za decu Kliker, priređen je za đake osnovnih škola „Drinka Pavlović“ iz Beograda, „2. oktobar“ iz Zrenjanina, „Rifat Burdžović Tršo“ iz Tutina, „Stefan Nemanja“ iz Niša i „Dragiša Mišović“ iz Čačka.
Republika Srbija svake godine učestvuje u Evropskoj nedelji kodiranja, koja je pokrenuta 2013. na inicijativu mladih savetnika Digitalne agende EU, sa ciljem promocije programiranja i digitalne pismenosti. Prošle godine u ovoj akciji učestvovalo je rekordnih 2,7 miliona ljudi u 74 zemlje. Ove godine nedelja kodiranja obeležava se od 5. do 20. oktobra

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Viber tehnička podešavanja
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Instagram tehnička podešavanja