Evropska nedelja kodiranja od 5. do 20. oktobra

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, pozvala je sve sve aktere koji se bave edukacijom, škole, udruženja i druge ustanove i organizacije, da se pridruže Evropskoj nedelji kodiranja (EU Code Week) koja se ove godine obeležava od 5. do 20. oktobra.
Ona je najavila da će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u okviru ove inicijative organizovati radionice iz programiranja za finaliste IT karavana, školskog takmičenja u oblasti digitalne pismenosti i bezbednosti, koje je ove godine organizovalo to ministarstvo.
Radionice će biti sprovedene u saradnji sa IT centrom za decu – Kliker, u Naučno tehnološkom parku u Beogradu, za učenike osnovnih škola „Drinka Pavlović“ iz Beograda, „2. oktobar“ iz Zrenjanina, škole „Rifat Burdžović Tršo“ iz Tutina, koja je pobedila na takmičenju u Novom Pazaru, zatim „Stefan Nemanja“ iz Niša i „Dragiša Mišović“ iz Čačka.
Matić je podsetila da Republika Srbija svake godine učestvuje u ovoj inicijativi i visoko je rangirana na listi zemalja učesnica prema broju i kvalitetu organizovanih događaja koji promovišu programiranje i računarski način razmišljanja.
Prošle godine u Evropskoj nedelji kodiranja učestvovale je 2,7 miliona ljudi u 74 zemlje širom sveta, što je rekord od početka ove akcije, a Srbija je prema broju održanih događaja u odnosu na broj stanovnika zauzela 15. mesto.
Evropska nedelja kodiranja pokrenuta je 2013. na inicijativu mladih savetnika Digitalne agende EU, sa ciljem popularizacije programiranja i digitalne pismenosti, odnosno podsticanja kreativnosti, rešavanja problema i saradnje kroz programiranje i druge tehnološke aktivnosti. Svi učesnici pozvani su da prijave svoje aktivnosti putem portala https://codeweek.eu/.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Instagram tehnička podešavanja