Digitalne veštine za sve građane Srbije

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je povodom početka javne rasprave o Predlogu strategije razvoja digitalnih veština u Republici Srbiji za period 2019-2023, da će usvajanje tog dokumenta predstavljati prekretnicu u digitalnoj transformaciji našeg društva, pomerajući fokus na mere i aktivnosti koje će doprineti podizanju kvaliteta života svih građana u savremenom okruženju, kao i većoj zaposlenosti, efikasnosti rada i ukupnom ekonomskom rastu društva.
„Niko ne sme da ostane sa analogne strane digitalnog jaza. U suprotnom, u skorijoj budućnosti imaćemo nepremostive ekonomske i društvene razlike, odnosno ogromno siromaštvo i izolovanost digitalno nepismenih građana i građanki“, upozorila je Matić.
„Sa druge strane, kako u našem društvu, tako i globalno, tehnološko ubrzanje nosi opasnosti ne samo od produbljivanja ekonomskog, već i rodnog i starosnog jaza u IKT sektoru, kao i brojne opasnosti po bezbednost dece i mladih u onlajn okruženju“, dodala je.
Državna sekretarka navela je da su kao posebni strateški ciljevi definisani unapređivanje digitalnih kompetencija u obrazovnom sistemu, sticanje i razvoj osnovnih i naprednih digitalnih veština za sve građana, podizanje digitalnih veština u odnosu na potrebe tržišta rada i sprovođenje programa namenjenih IKT stručnjacima za praćenje razvoja i napretka u tehnologiji.

Na javnoj prezentaciji Predloga strategije razvoja digitalnih veština, u Klubu poslanika u Beogradu, učesnicima iz javnog sektora, nevladinih organizacija i stručne i akademske javnosti, obratile su se i predstavnice međunarodnih organizacija koje su podržale izradu ovog dokumenta.

Zamenica direktora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Dragana Stanojević istakla je značaj saradnje u ovoj oblasti budući da se celokupna ekonomija digitalizuje, dok je zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji, Severin Leonardi, ocenila da je Srbija lider ne samo u regionu, već i u evropskim okvirima u podizanju digitalnih veština i digitalne bezbednosti kod dece i mladih.
U Radnoj grupi za izradu Predloga strategije učestvuju pored predstavnika resornog ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Srpske akademije nauka i umetnosti, Istraživačke stanice Petnica, Filološkog fakulteta i Elektrotehničkog fakulteta Beogradskog univerziteta i Matematičke gimnazije.
Predlog strategije razvoja digitalnih veština u Republici Srbiji za period 2019-2023. objavljen je na portalu e-uprave i na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a javna rasprava traje do 23. oktobra.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Viber tehnička podešavanja
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Instagram tehnička podešavanja