Forum za veće uključivanje žena u sajber bezbednost

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je na otvaranju Beogradskog ženskog sajber foruma, da u trenutnom zapošljavanju visokoobrazovanih IKT kadrova žene učestvuju sa 25%, što je povećanje u odnosu na njihovu dosadašnju zastupljenost u IKT sektoru koja iznosi od 15 do 20%.
„Ohrabruje i podatak da je rast broja upisanih devojaka na IKT studije veći od rasta upisanih mladića, odnosno da se svake godine na ove studije upiše oko 7% devojaka više. Statistički, naša zemlja je iznad evropskog proseka prema zastupljenosti ženske populacije na IKT studijama“, navela je Matić, precizirajući da je zastupljenost studentkinja u oblasti IKT-a u Srbiji 26%, za 7% više u odnosu na prosek Evropske unije.

„Međutim, i dalje smo daleko od željenog cilja da imamo ravnopravno učešće muškaraca i žena u IKT-u, posebno u sajber bezbednosti koja se percipira kao oblast u kojoj dominiraju muškarci“, upozorila je državna sekretarka.

Ona je podsetila da je na predlog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlada usvojila nacionalni Program za osnaživanje žena u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, ali da je pored institucionalne i akademske podrške, potrebno i uključivanje IT industrije u povećanju zastupljenosti i jačanju uloge žena u digitalizaciji.

Ovom prilikom Matiće je pozdravila organizaciju manifestacije Beogradski ženski sajber forum: započinjanje karijere u sajber prostoru, u Skupštini grada Beograda, ističući da Grad Beograd  posebno prednjači u promociji i uvođenju savremenih trendova.

Prisutnima se obratio i pomoćnik gradonačelnika Andrija Mladenović, a među učesnicima bili su predstavnici brojnih organizacija i kompanija.
Forum koji ima za cilj promovisanje razvoja karijere u oblasti sajber bezbednosti, organizuju Women Cyber Forum i fondacija Energypact iz Beča, uz podršku Međunarodne unije za telekomunikacije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, u saradnji sa Fakultetom za bezbednost Univerziteta u Beogradu.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Viber tehnička podešavanja
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Instagram tehnička podešavanja