Uspeh mladih informatičara na olimpijadi u Bakuu

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, čestitala je mladim informatičarima na osvojenim medaljama na 31. Međunarodnoj  informatičkoj olimpijadi u Bakuu, gde je četvoročlana ekipa Srbije u konkurenciji 87 zemalja i 327 takmičara osvojila četiri medalje.
„Mladi talenti Srbije još jednom su pokazali da naša zemlja ima potencijal da postane lider u znanju i inovacijama. Modernizacija obrazovnog sistema, kao prioritet Vlade Srbije, dodatno će omogućiti razvoj talenata i pružiti mladim generacijama priliku da zauzmu konkurentske pozicije u profesijama budućnosti“, istakla je državna sekretarka.
Ona je napomenula da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija osim što kontinuirano podržava učešće naših učenika na međunarodnim takmičenjima iz oblasti matematike, fizike i informatike, trenutno sprovodi izgradnju lokalnih računarskih mreža u školskim objektima širom Srbije u okviru kapitalnog projekta „Povezane škole“.
Matić je najavila da će u septembru biti obezbeđen bežični internet u oko 11.000 učionica, za više od 286.000 đaka.
„Projekat će u naredne dve godine biti sproveden u svim školama što će svakako unaprediti proces nastave i omogućiti đacima sticanje novih veština i znanja neophodnih za 21. vek, ali i olakšati darovitim pojedincima, posebno na polju informatike i matematike, da maksimalno ostvare svoje talente“, navela je Matić.
Na takmičenju koje je održano od 4. do 11. avgusta u Bakuu, u Azerbejdžanu, srebrnu medalju osvojio je    Tadija Šebez, učenik gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada, a bronzane Nikola Pešić, takođe učenik te gimnazije, kao i učenici Matematičke gimnazije iz Beograda Mladen Puzić i Jovan Bengin. Ekipu su vodili dr Dragan Urošević sa Matematičkog instituta iz Beograda i Aleksa Plavšić, student Računarskog fakulteta iz Beograda.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Instagram tehnička podešavanja