Rodna ravnopravnost u IT-u i svim segmentima društva

“Rodna ravnopravnost u svim segmentima društva, pa tako i u IT sektoru, za nas je veoma važna. Vlada Srbije je pravi primer za to, jer u Kancelariji za elektronsku upravu i razvoj 60% zaposlenih čine žene i na to smo ponosni“, saopštila je predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, na manifestaciji povodom Međunarodnog dana devojaka u IKT-u.


„Drago mi je što sam danas sa vama jer ste vi naša budućnost i nešto najvrednije što Srbija ima. Mi ćemo uraditi sve što je do nas da stvorimo pravi okvir za vaše obrazovanje, vaš ostanak u Srbiji i da zahvaljujući vama Srbija postane lider u IT sektoru”, poručila je premijerka učenicama osnovnih škola iz Srbije koje su prisustvovale manifestaciji u Palati Srbija, u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija..


Državna sekretarka u tom Ministarstvu, Tatjana Matić, na svečanom otvaranju navela je da od ukupne studentske populacije koju kod nas čak 56% čine devojke, na studijama informatike i elektronike ih je 26%,


„U Evropi su ovi procenti još niži. Studentkinja informatike je oko 19%, a elektroniku studira samo 13% pripadnica ženskog pola. Iako je Srbija bolje pozicionirana u odnosu na evropski  prosek, smatramo da učešće žena i devojaka u IKT-u nije  dovoljno i da je potrebno podsticati devojke da se opredele za nove tehnologije, kako u tom sektoru, tako i u drugim oblastima gde se one primenjuju, budući da govorimo o poslovima budućnosti“, naglasila je Matić.


U programu priređenom za oko 300 učenica iz 12 osnovnih škola učestvovale su: Marta Avramović, studentkinja softverskog inženjerstva Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, klavirski sastav LP duo koji čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović, Vesna Bengin, iz Biosens centra Univerziteta u Novom Sadu, Milica Đurić Jovičić, direktorka Fonda za nauku, Ana Gavrovska sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Katarina Đorđić iz Telekoma Srbija, Jelena Savić Rapunzel, profesionalna gejmerka, Zoja Kukić, članica inicijative „Digitalna Srbija“ i suosnivačica Startita, Ivana Milenković iz udruženja „Drug nije meta“ i Katarina Anđelković iz Fondacije „Petlja“.


Ovom prilikom uručene su nagrade učenicama za najuspešnije video radove na konkursu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija „Devojke u IKT-u za bolji svet“. Prvo mesto osvojila je Nađa Stanković iz Osnovne škole „Kralj Aleksandar I“ iz Požarevca, drugu nagradu dobila je Marina Katanić, učenica OŠ „Jovan Cvijić“ iz Loznice, a treću Irina Obradović, iz OŠ „Boško Đuričić“ iz Jagodine. Nagrade su obezbedile kompanije Telekom Srbija i Majkrosoft Srbija.

Međunarodni Dan devojaka u informaciono komunikacionim tehnologijama (Girls in ICT Day) uspostavljen je 2010. na inicijativu Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Međunarodne unije telekomunikacija (ITU), sa ciljem većeg uključivanja devojčica i devojaka u ovaj sektor. Do sada je preko 357.000 devojaka i mladih žena učestvovalo u više od 11.000 proslava u 171 zemlji širom sveta.
Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Instagram tehnička podešavanja