Google kažnjen sa 1,49 milijardi evra zbog blokiranja konkurencije

Regulatorno telo Evropske unije zaduženo za anti-monopolsko ponašanje kaznilo je Google zbog kršenja pravila poslovanja.


Regulatori Evropske unije su doneli odluku da se Google kazni sa 1,49 milijardi evra zbog blokiranja oglasa konkurencije u pretragama. Ova presuda je treća kazna za kompaniju u poslednje dve godine.


Kazna je određena u visini od 1,29% prihoda kompanije u 2018. godini. Google je obećao da će na teritoriji Evropske unije promeniti način poslovanja kako bi poštovao zakone.


Prošle godine je EU kaznila Google sa 4,34 milijarde evra zbog zloupotrebe Android operativnog sistema i monopolskih taktika. Treća kazna je od “samo” 2,42 milijarde evra iz 2017. godine kada je zaključeno da je Google manipulisao rezultatima pretrage online prodavnica.


Google ima dominantan položaj i to niko ne može da ospori. Čak i sa jakom konkurencijom kao što je Apple, Google je i dalje najmoćnija kompanija kada su u pitanju mobilni uređaji, prihodi od oglasa i skoro sve ostalo. Najznačajnija zamerka Google -u je to što je guši konkurenciju, što se na kraju okreće protiv potrošača. A to je stvarno veliki problem u Evropskoj uniji. To je takođe jedan od razloga zašto je Microsoft bio kažnjen u prošlosti.


Da je kompanija samo imala cilj da zaradi od prodaje Androida za proizvođače uređaja i od plasmana oglasa preko interneta, bilo bi teško dobiti slučaj protiv njih. Ali, Google koristi svoju moćnu poziciju kako bi povećao svoj profit i prisiljava konkurenciju da prihvati njegove uslove. To je suština onoga što Evropska komisija zamera Google-u .
 Izvor: politico.eu

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Lažni i hakovani profili