Lekari upozoravaju: Duštvenim mrežama profit postaje važniji od dece

Tim vrhunskih lekara, na čelu sa profesorkom Dame Sally Davies, objavio je niz saveta na temu kako društveni mediji utiču na mentalno zdravlje dece.


Profesorka Sally sugeriše da je vreme da društvene medijske kompanije počnu sa  kontrolom svog sadržaja. Ukoliko sadržaj ne bude kontrolisan, neophodno je da države uvedu strožije zakone na tu temu.  


Priznati lekari Velike Britanije savetuju da se oformi  deo „preventivnog pristupa“ od strane zvaničnika, prateći uticaj ekrana i društvenih medija na decu i mlade.


U prilog ovom upozorenju govore i brojni primeri, jedan od njih je devojčica koja je izvršila samoubistvo sa 16 godina, njeni roditelji su tek posle saznali da je bila član online grupe koja poziva na samoubistvo i samopovređivanje.


Vodič koji su objavili lekari sadrži smernice za roditelje:


 • Nema mobilnih telefona kada je vreme za spavanje.

 • Držite telefone dalje od stola kada se ruča i posvetite pažnju deci.

 • Roditelji ne treba da uče decu da budu srećna kada su njihove slike objavljene na internetu.

 • Deca treba da prave pauze u vremenu koje provode ispred ekrana.


Lekara u izveštaju pozvaju tehnološke kompanije da:


 • Uvedu mere za zaštitu dece na internetu putem jasnijih uslova korišćenja.

 • Zahtevaju dokaz da deca imaju godina koliko navode.

 • Dele anonimne podatke naučnih istraživanja koja podstiču bolje razumevanje posledica izazvanih vremenom koje deca provode ispred ekrana.


Lekari kažu da još uvek nema dovoljno jasnih načina da se utvrdi koliko je vremena zdravstveno prihvatljivo da deca budu na internetu, ali roditeljima se savetuje da ograniče deci vreme boravka na mreži kako bi deca ostala zdrava.


Neka istraživanja pokazuju da postoji veza između korišćenja ekrana tokom dužeg vremenskog perioda i problema sa mentalnim zdravljem, ali nije moguće utvrditi da li vreme izaziva ove probleme.


Roditelji se često ohrabruju da pričaju sa decom o deljenju fotografija i ličnih podataka na internetu kroz primere, ali vrlo često zaborave na to.


Šta učiniti ako je vama ili nekome koga vi poznajete potrebna pomoć


 • Nikada ne brišite neprikladan sadržaj koji ste dobili, sačuvajte ga kao sliku ekrana zatrebaće vam kao dokaz.

 • Obratite se Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu na broj 19833 ili putem e-maila: bit@mtt.gov.rs , Facebook stranice Pametno&Bezbedno  (
  https://www.facebook.com/pametnoibezbedno/)


Izvor: itv.com

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Lažni i hakovani profili