Dan bezbednog interneta 2019: Evropska komisija predstavila sledeće korake za povećanje bezbednosti dece na internetu

Evropska komisija je osnovala novu Ekspertsku grupu za sigurniji internet za decu, koja će pomoći poboljšanju koordinacije i saradnje između država članica EU i predložiti konkretne mere koje se mogu preduzeti kako bi se deca zaštitila na internetu. Prvi sastanak ekspertske grupe biće održan u Briselu 6. marta 2019. godine.


Grupa, sastavljena od predstavnika država članica EU, Islanda i Norveške, raspravlja će o brojnim temama, od toga kako zaštititi decu od pristupa neprikladnim sadržajima - na primer uvodeći restrikciju sadržaja na osnovu dečijeg uzrasta i uvođenjem roditeljske kontrole - do toga kako izbeći neadekvatne videove onlajn oglašavanja usmerene na decu.


Osvni cilj grupe je da omogući razmenu primera dobre prakse između država članica o tome kako implementirati neke od posebnih odredbi koje se odnose na maloletnike u postojećim pravnim aktima. To uključuje i mere za zaštitu maloletnika od štetnog sadržaja u okviru Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama (AVMSD) i pravila o obaveznom pristanku roditelja za pristup podacima o deci obuhvaćenim Opštom uredbom o zaštiti podataka (GDPR).


    „Zadovoljstvo mi je da najavim stvaranje ekspertske grupe danas, na Dan bezbednog interneta 2019. Na ovaj dan, više nego ikada, fokusiramo se na načine za poboljšanje upotrebe digitalnih tehnologija, posebno među decom i mladima. Ovogodišnji slogan „Zajedno za bolji internet“ je ujedno i podsetnik da nijedna zemlja ili organizacija ne može samostalno delovati kada je u pitanju bezbednost na internetu. Koordinacija i saradnja između država članica jednako je važna kao i posao koji će one uraditi na predlaganju konkretnih akcija”, rekla je evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel.


Savez za bolju zaštitu maloletnika na internetu

Zajednički rad je oduvek bio od ključnog značaja za pristup Evropske komisije bezebdnosti na internetu. Na Dan bezebdnog interneta 2017. formirana je Alijansa za bolju zaštitu maloletnika na internetu, platforma za samoregulaciju, sastavljena od gotovo 40 ključnih članova, koji uključuju vdeće medije i IKT kompanije i proizvođače uređaja do organizacija civilnog društva i UNICEF-a. Nezavisna studija je analizirala rad Alijanse u prvih 18 meseci rada od njenog osnivanja, pokazujući da se izbor i kvalitet njenih članova čini posebno efikasnim sredstvom za rešavanje pitanja bezebdnosti na internetu.


Komisija je objavila i rezultate kampanje #SaferInternet4EU o sigurnosti na internetu, medijskoj pismenosti i sajber-kulturi, koja je trajala većim delom 2018. godine. Brojke pokazuju da je u obeleževanju prošlogodišnjeg Dana bezbednog interneta učestvovalo oko 15.500 škola i skoro 10.000 organizacija, dok je tokom cele godine obuhvaćeno skoro 30 miliona građana EU ovom inicijativom. Tom prilikom im je obezbeđeno 1.800 novih resursa koji se bave temama kao što su lažne vesti, zlostavljanje na internetu, narušavanje privatnost, gruming, sekting i pravilno ponašanje na internetu.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Lažni i hakovani profili