Rast IT tržišta od 8%

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, saopštila je da se vrednost domaćeg IT tržišta u 2018. godini procenjuje na oko 522,7 miliona evra, što predstavlja ukupan rast u odnosu na prošlu godinu od 8%.


Ona je navela da se očekuje da najveći rast ima tržište IT usluga, oko 13,5%, sledi tržište paketnog softvera sa rastom od oko 10,4%, i isporuke IT opreme oko 2,6%.


Državni sekretar je najavila i da se prema dosadašnjim trendovima, za 2018. godinu očekuje povećanje dodatne vrednosti koju su ostvarila IT preduzeća na 2,4% BDP-a. Ona je podsetila da su u 2017. ta preduzeća ostvarila ukupno 804,2 miliona evra dodatne vrednosti, odnosno 2,3% srpskog BDP-a, što je bilo povećanje u odnosu na godinu ranije, kada je ta vrednost iznosila 2,1% BDP-a.


„Radi nastavka ubrzanja razvoja IT tržišta i IT industrije u Republici Srbiji koje je dostignuto u prethodnom periodu, potrebna je ekonomska i politička stabilnost, budući da IT prožima sve oblasti, počev od privrede, zdravstva, obrazovanja“, poručila je Matić, ističući da su ključna ulaganja u ovaj sektor, koja su trenutno nedovoljna i iznose 75 evra po stanovniku.
Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Lažni i hakovani profili