Digitalna uprava štedi vreme i novac

Pomoćnik ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj Irini Reljin, izjavila je na konferenciji Smart E-Government u da digitalna uprava omogućava značajne uštede vremena i novca.


Rasterećenje i građana i administracije koje se na ovaj način postiže, kreira pozitivniju atmosferu u društvu, dok se istovremeno povećava i nivo transparentnosti u radu države i time postiže viši stepen demokratizacije“, rekla je Reljin, podsetivši da su za razvoj novih servisa e-uprave i primenu vodećih tehničkih dostignuća, postavljeni zakonski i strateški temelji na kojima može da raste  celokupni sistem e-uprave.


Pravni okvir uspostavljen je Zakonom o elektronskoj upravi, kao i Zakonom o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju. Usvojeni su i podzakonski akti tog Zakona, od kojih su posebno značajni oni koji uređuju opšte uslove za pružanje kvalifikovanih usluga od poverenja, sertifikate za kvalifikovani elektronski potpis i pečat, i bliže uređuju šeme elektronske identifikacije za određene nivoe pouzdanosti“, navela je Reljin.


„Elektronski dokumenti sada zamenjuju papirna dokumenta, elektronski potpis izjednačava se sa svojeručnim potpisom, a elektronska dostava dobija pravnu težinu. Time je građanima omogućeno završavanje mnogih poslova bez odlaska na šalter, dok se službenici oslobađaju viška automatskog posla. Zakonska rešenja, dakle, omogućavaju brže i efikasnije poslovanje, smanjenje troškova, ali i povećanu dostupnost informacija“, istakla je pomoćnik ministra poručivši da je za veće uključivanje građana u ovaj segment digitalnog društva, veoma važno podizanje njihovih digitalnih veština, kao i jačanje poverenja u e-upravu.
Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Lažni i hakovani profili