Pet miliona dinara za međunarodna takmičenja mladih

Neophodno je obezbediti mladim ljudima Srbije da učestvuju na međunarodnim takmičenjima na kojima mogu da pokažu i razviju svoj talenat i znanje, predstavljajući svoju zemlju u najboljem svetlu, saopštila je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.


Prilikom svečanog uručenja ugovora o realizaciji projekata za podršku međunarodnim takmičenjima predstavnicima nevladinih organizacija, u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Matić je istakla da je podrška naročito važna u oblastima računarstva, informatike, matematike i fizike, koje predstavljaju bazu profesija budućnosti.


Na Javnom konkursu Ministarstva za projekte podrške međunarodnim takmičenjima u navedenim oblastima dodeljeno je ukupno pet miliona dinara za četiri projekta: Kup Matematičke gimnazije - Fondacije „Almagi“, Međunarodno takmičenje iz fizike - Društva fizičara, Internacionalni turnir mladih fizičara - Društva za promociju i popularizaciju nauke i Međunarodno takmičenje iz informatičke i računarske pismenosti „Dabar“ – organizacije Informacione tehnologije - Udruženje profesora Srbije.


„Obaveza je države da ulaže u svoju najbolju decu. Ministarstvo nadležno za telekomunikacije u proteklih pet godina podržava njihove pripreme i nastupe na međunarodnim takmičenjima i uspesi koje oni ostvaruju su sjajni. Naši predstavnici redvono osvajaju medalje i u ovim oblastima su u istom rangu sa najrazvijenijim zemljama sveta. Ministarstvo će nastaviti sa finansijskom i institucionalnom podrškom, ali važno je da i drugi resori budu uključeni u negovanje i podsticanje mladih talenata, kao i privatni sektor. Ovakva pokroviteljstva ne samo da podižu ugled državi i kompanijama, već mogu i da obezbede buduće kadrove među najsposobnijim i najpametnijim pripadnicima mladih generacija“, poručila je državni sekretar.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Lažni i hakovani profili