Kako biti bezbedan na “browserima“

Svi mi koji koristimo internet imamo mogućnost izbora koji pretraživač ćemo koristiti. Pre nego što naparvimo izbor neophodno je da se što više informišemo o njima.


Internet pretraživač je program koji nam omogućava traženje informacija. Internet pretraživači su programi koji skupljaju sve dokumente web stranica i sortiraju i obrađuju iste u svojim bazama podataka. Na web stranicama ovih pretraživača možemo pogledati sve skupljene informacije u bazi podataka. Pomoću pretraživača pored pretrage možemo gledati video zapise online, igrati igrice i sl.


Postoji više intenet pretraživača, to su:


  • Google Chrome

  • Firefox

  • Safari

  • Opera

  • Intenet Explorer


Pretraživači imaju mogućnost da prate pretrage korisnika. Lične iformacije mogu biti otkrivene putem pretraživanja pomoću stavki koje se traže, pomoću vremena pretrage kao i mnogo toga drugog. Pretraživači tvrde da je potrebno zadržati takve informacije u cilju pružanja što bolje usluge, bezbednosnih pritisaka kao i zaštite od prevara. Pretraživači uzimaju sve svoje korisnike i svakom od njih dodeljuju određeni identifikacioni broj. Kontrolom baze podataka često se vodi evidencija o tome gde je korisnik odlazio na internetu.


Mozilla Firefox


Mozilla Firefox podržava aplikacije koje se dodatno instaliraju da bi bilo sigurniji i da bi znali koji su sajtovi imaju viruse, a koji nisu.


Mozila je tzv. pretraživač od poverenje. Milioni korisnika ocenili su ga kao bezbedan i na taj način preporučili drugim korisnicima. Korisnici imaju mogućnost da lošom ocenom obeleže zaražene sajtove i na taj način upozore druge da ih ne posećuju.


Google Chrome


Savetuje se da koji god pretraživač izaberete obratite pažnju na svoju bezbednost.


Google Chrome recimo ima sigurnosne mere koje pomažu u vašoj zaštiti dok pretražujete web. Za prilagođavanje tih podešavanja sledite ove korake:


  • Odaberite “Podešavanja“;

  • Kliknite “Prikaži napredne podešavanja“;

  • Tada dolazite do podešavanja koja možete prilagoditi kako želite.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Lažni i hakovani profili