Srbija na otvaranju 4. Svetske internet konferencije u Kini

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, prisustvovala je svečanom otvaranju 4. Svetske internet konferencije u Vuzhenu u Kini, koja se ove godine održava sa temom „Razvoj digitalne ekonomije za otvorene i deljene pogodnosti – Izgradnja društva zajedničke budućnosti u sajber prostoru“.


Matić se na otvaranju sastala sa Džekom Maom, osnivačem i predsednikom Alibaba grupe, sa kojim je razgovarala o predstojećoj poseti srpske delegacije sedištu te kompanije u Handžou, koja je zakazana za ponedeljak, 4. decembar.


Ovom prilikom, Matić se susrela i sa Čakom Robinsom, izvršnim direktorom CISKO sistema.


U okviru konferencije u Vuzhenu održana je ceremonija na kojoj je lansirana Inicijativa za međunarodnu saradnju u oblasti digitalne ekonomije u okviru platforme „Jedan pojas, jedan put“, koju su pokrenuli Administracija za sajberprostor NR Kine i Nacionalna komisija za reforme i razvoj NR Kine.


Državni sekretar je u ime Republike Srbije izrazila podršku Inicijativi za digitalnu ekonomiju, ističući da se ciljevi Inicijative podudaraju sa prioritetima definisanim u srpsko-kineskom Memorandumu o Informatičkom putu svile, kao i u strateškim dokumentima za razvoj IKT-a u Republici Srbiji i u programima i aktivnostima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.


Srbija je među sedam zemalja na svetu koje sa Kinom imaju zaključen Memorandum o Informatičkom putu svile, u okviru kojeg se razvija međunarodna saradnja u digitalnoj ekonomiji. Inicijativu su podržali i Turska, Laos, Tajland, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat…


Prvog dana zvanične posete naše delegacije Kini, održan je sastanak sa kineskom Nacionalnom komisijom za reforme i razvoj, na kojem se razgovaralo o nastavku tehničke primene Memoranduma o informatičkom putu svile, koja je započeta u septembru u Beogradu.


Ovom prilikom državni sekretar Tatjana Matić konstatovala je da su digitalna ekonomija i telekomunikacije veoma važne za Srbiju jer omogućavaju smanjenje jaza između urbanih i ruralnih sredina, povećanje produktivnosti i unapređenje tradicionalne privrede.


„Od posebnog je značaja saradnja u oblasti pametnih gradova, koja doprinosi smanjenju troškova, boljim i efikasnijim uslugama za građane, a time i povećanju prihoda države“, navela je Matić.


Lin Njensju, zamenik predsednika Nacionalne komisije za reforme i razvoj NR Kine, istakao je da je želja kineske strane da se nastavi saradnja tradicionalno dobrih odnosa između Kine i Srbije i da ta saradnja treba da bude na ravnopravnoj osnovi.


Zaključeno je da su za nastavak saradnje ključni pilot projekat u kome učestvuju gradovi Niš i Handžou, razvoj projekata u oblasti naučnoistraživačkog rada, proizvodnje i novih tehnologija, razmena ljudskog kadra i unapređenje njihovog obrazovanja, kao i razvijanje mehanizma komunikacije koji će olakšati saradnju između dve države.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Viber tehnička podešavanja
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Instagram tehnička podešavanja