Razvoj digitalnih veština za sve generacije

Na Javnom konkursu za dodelu sredstava iz programa za razvoj informacionog društva odobreno je ukupno 24 projekata.


Podržani programi fokusirani su na razvoj i unapređenje digitalnih veština kako kod mladih talenta,  gde su odobrena sredstva za takmičenja osnovaca i srednjoškolaca u naučnim oblastima, tako i kod naših starijih sugrađana, kroz programe IT obuka za penzionere. 


„S obzirom na nedostatak kadrova u IKT-u s jedne strane, ali i stalne izazove digitalnog doba koji se postavljaju pred sve građane, razvoj digitalnih veština nije samo generacijsko ili profesionalno pitanje“, izjavila je ovim povodom državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. 


„Digitalizacija menja način poslovanja, proizvodnje, uprave, ali i komunikacije na svim nivoima, kao i način života uopšte. Zbog toga je neophodno obezbediti uslove za razvoj digitalne pismenosti i digitalnih veština za sve građane, i na taj način smanjiti digitalni jaz koji se formira između različitih socijalnih grupa i različitih generacija“, dodala je.


Na konkursu Ministarstva odobreno je 17 projekata za obuke penzionera u cilju podizanja digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija i sedam projekata za razvoj talenata u oblasti  računarstva informatike, matematike i fizike.


Projekti su zastupljeni po svim regionima, a za njihovu realizaciju dodeljuje se od 200.000 do 940.000 dinara, odnosno, ukupno 15,2 miliona dinara.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Lažni i hakovani profili