Počeo Vikend robotike u Petnici

Pomoćnik ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Irini Reljin, svečano je otvorila Vikend robotike, u Istraživačkoj stanici Petnica.


Učesnicima programa, učenicima osnovnih škola koje su bile deo ovogodišnjeg IT karavana Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Reljin je poručila da znanje iz oblasti programiranja robota, kao i iz drugih naučnih oblasti koje budu stekli u Petnici, mogu da upotrebe u svakoj profesiji za koju se opredele, kao i u svim životnim oblastima.


Na otvaranju su govorili i programski direktor Naučno istraživačke stanice Petnica, Nikola Božić, koji je đacima i nastavnicima održao prezentaciju o ovom istraživačkom centru, kao i Alen Piljak, predsednik Udruženja Edulab, koje je sprovelo radionice robotike na IT karavanu.


Vikend robotike obuhvata dvodnevni program radionica iz programiranja robota, Majnkraft radionice, upoznavanje sa Petnicom i njenim laboratorijama, zabavne sadržaje, kao što su IT igre bez granice, filmske projekcije, dok će u nedelju 22. oktobra biti organizovano takmičenje u programiranju robota – „Majstori robotike“.


U takmičenju će učešće uzeti timovi od po četiri učenika iz 14 škola, iz gradova: Novi Pazar, Pirot, Niš, Zaječar, Kraljevo, Čačak, Valjevo, Kragujevac, Subotica, Novi Sad, Sombor.


Vikendom robotike Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pridružuje se Evropskoj nedelji programiranja, inicijativi Evropske Digitalne agende, koja se ove godine obeležava od 7. do 22. oktobra. Prema broju događaja Srbija je u prvih deset zemalja sa do sada ukupno 288 prijavljenih događaja.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Viber tehnička podešavanja
Lažni i hakovani profili