Infrastruktura i programi za savremeno obrazovanje

„Podsticanje primene novih tehnologija u obrazovanju jedan je od prioritetnih strateških ciljeva Ministarstva nadležnog za informaciono društvo i telekomunikacije“, saopštila je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, na otvaranju stručnog skupa „Informaciono-komunikacione tehnologije u obrazovanju“, u Kolarčevoj zadužbini.

„Posebno nam je važno podizanje digitalnih kompetencija nastavnog kadra, u čiji smo se kvalitet uverili na osnovu nagradnog konkursa za nastavnike „Digitalni čas“ koji sprovodimo od 2011. Oni pokazuju sjajnu kreativnost u upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija, ne samo u nastavi informatike, već i matematike, istorije, književnosti i svih drugih predmeta“, rekla je Tatjana Matić, navodeći da je na taj konkurs pristiglo preko 1.300 radova koji su dostupni u zborniku na sajtu Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija.

Državni sekretar je istakla da je osnov savremene nastave podizanje infrastrukture, podsetivši da je to Ministarstvo zajedno sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanijom „Majkrosoft“, započelo uvođenje bežične vaj-faj mreže u 40 osnovnih i srednjih škola u ruralnim područjima Srbije.

„Samo edukacija prilagođena tehnološkom vremenu u kojem živimo može da otkloni socijalno-ekonomski jaz između novih generacija iz različito razvijenih područja i da pripremi nove generacije za konkurentno tržište. Mi ne očekujemo da sva naša deca postanu programeri, ali bez digitalnih veština, oni neće moći da budu ni uspešni lekari, dizajneri, pa ni nastavnici“, naglasila je Tatjana Matić.

Ona je najavila i novi IT karavan, edukativnu kampanju, koja je 2016. održana u 15 gradova u Srbiji za 5000 osnovaca, i koja će ove godine biti sprovedena od 12. aprila do 25. maja.

„Pod sloganom „Pametno&bezbedno“, učenicima u osnovnim školama promovišemo robotiku i programiranje, u susret uvođenju informatike u obavezni nastavni program, učenje pomoću IKT-a, edukativne onlajn servise, upotrebu IKT-a u nastavi, bezbedno ponašanje na internetu“, objasnila je državni sekretar.

Konferenciju „Informaciono-komunikacione tehnologije u obrazovanju“, u organizaciji Srednje škole za ekonomiju, pravo i administraciju, u Kolarčevoj zadužbini prati izložba robota, arduina i učeničkih i nastavničkih dostignuća iz cele Srbije u programiranju robota.

Vesti iz oblasti
Najčitanije vesti:
Viber tehnička podešavanja
Upoznajte Tik Tok , novu društvenu mrežu
Instagram tehnička podešavanja